Fra tid til anden dukker der historier op i medierne om mangel på piloter i Europa. Blandt europæiske piloter har man dog svært ved at genkende det billede, som bliver tegnet.
Historierne om pilotmangel får næring af masseaflysninger i Ryanair og prognoser fra flyproducenter som amerikanske Boeing, der forudser et behov for 106.000 piloter i Europa frem mod 2036.
Også den verdensomspændende træningsvirksomhed CAE vurderer i sin ti-årsprognose, at den europæiske, civile luftfartsindustri vil efterspørge yderligere 50.000 piloter over de næste ti år.
Pilotforening: Udbud overgår efterspørgsel
Budskabet om pilotmangel er vand på pilotskolernes mølle.
Pilotskolerne tager sig godt betalt for uddannelse af piloter, som med få undtagelser er brugerbetalt i hele Europa. Den samlede regning løber hurtigt op i en lille million kroner, inden man som pilotaspirant kan gøre sig forhåbninger om et job i cockpittet hos et civilt luftfartsselskab.
Den paneuropæiske pilotforening European Cockpit Association, ECA, kritiserer det billede, som flyproducenter og pilotskoler er med til at tegne:
»Tilgangen af piloter overstiger antallet af pilotstillinger. Det har de gjort i årtier, og der er ingen tegn på forandring,« lyder budskabet fra ECA.
En af syv piloter uden arbejde
Ifølge pilotforeningen indikerer tal fra nationale pilotfagforeninger i Europa, at arbejdsløsheden ligger på 15 procent blandt europæiske piloter. Arbejdsløshed og mangel på arbejdspladser med acceptable løn- og arbejdsvilkår er hvert år medvirkende til, at tusinde af europæiske piloter søger stillinger udenfor Europa eller mod fag i andre brancher.
»For tiden er atypiske ansættelsesformer i vækst i europæisk luftfart. Mange af de gamle selskaber har ikke ansat i årevis. Visse lavprisselskaber har været forkæmpere for contractor-ansættelser og falske selvstænge – ofte ansat på nultime-kontrakter – forsynet af et stort antal arbejdsløse piloter med få flyvetimer,« påpeger ECA.
Sådanne vilkår behøver man ikke en gang at kigge langt udenfor de danske grænser for at finde.
Mangel på ordnede vilkår skræmmer piloter væk
I foråret 2017 fortalte Berlingske Business således om, hvordan dansk-lettiske Primera Air ansætter piloter som falske selvstændige.
Senere kom det frem, at også SAS’ nye underleverandør, Regional Jet eksperimenterede med startlønninger på ned til 13.000 kroner i måneden for piloter, ind til selskabet indgik overenskomst med FPU.
»At tilbyde direkte, faste ansættelser reguleret under lokal lovgivning, der hvor besætningen har base, vil gøre meget for at tiltrække tusinder piloter, som har søgt udenfor Europa (eller forladt branchen for bedre vilkår red.),« påpeger ECA.
Erfarende piloter er en mangelvare
Her hjemme har formand for danske GA-piloter i FPU, Rajka Jotanovic, også svært ved at genkende billedet af mangel på piloter.
»Man taler om mangel på piloter – men der er ikke mangel på piloter. Hvordan vil man ellers forklare, at der er selskaber, som tilbyder vilkår, som dem medierne har fortalt om i Ryanair, Primera Air og Regional Jet,« siger pilot-formanden og tilføjer:
»Der er mangel på piloter med stor erfaring. Derimod er der mange unge piloter, som har betalt dyrt for deres uddannelse, som ikke engang får svar, når de sender en ansøgning.«
Lavprisfly lever højt på overflod af piloter
Pilot-formanden peger på at den store tilgang af unge piloter er guf for selskaber som Ryanair. Det irske lavprisselskab har succes med at tilbyde ansættelse direkte fra pilotskolerne, men på vilkår som ligger langt fra en tryg og fast stilling.
Eksempelvis skal Ryanair-piloterne selv betale for omskoling til selskabets Boeing 737-fly. Pris: 200.000 kroner.
»Hvis andre selskaber betalte prisen, det koster at ansatte nyuddannede, ville der ikke være alt den snak om mangel på piloter,« fastslår Rajka Jotanovic.