EU blåstempler statsstøtte til Bornholms Lufthavn

I al ubemærkethed har EU-Kommissionen undersøgt, om statens millionstøtte til Bornholms Lufthavn strider med EU’s konkurrenceregler. Men det gør den ikke.

Støtten er i orden, skriver Bornholms Tidende.

Afgørelsen blev offentliggjort allerede onsdag i sidste uge.

»Europa Kommissionen har fundet frem til, at den danske statsstøtte til Bornholm Lufthavn er på linje med EU’s regler for statsstøtte,« indleder Kommissionen sin pressemeddelelse om afgørelsen.

Tilgængelighed afgørende for godkendelse

Godkendelsen vedrører en samlet årlig statsstøtte på godt 26 millioner danske kroner årligt frem mod 2020, og er givet i overensstemmelse med EU’s retningslinjer for statsstøtte til lufthavne og luftfartsselskaber, der stiller krav til, hvornår statsstøtte kan tillades.

Kommissionen peger i den konkrete sag om Bornholms Lufthavn på, at den statslige støtte sikrer regional tilgængelighed og bidrager til øens udvikling uden at forvride konkurrencen på det indre marked.

»Uden lufthavnen ville Bornholm være stærkt udfordret på adgang og økonomisk udvikling sammenlignet med andre europæiske regioner,« skriver kommissionen videre.

Statsstøttet overskud

I den seneste årsrapport fra Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen fremgår det, at Bornholm Lufthavn, som er fra 2016 bevilligede staten 26,4 millioner kroner.

Dertil tjente lufthavnen 15,5 millioner kroner af egen drift, hvilket med en samlet udgiftssum på 38,2 millioner kroner gav et samlet overskud på 3,7 millioner kroner.

Foruden helårsruten til København forbindes Bornholm med sæsonruter til Billund, Aalborg – alle tre ruter fløjet af DAT. Og fra den kommende sommer vil Alsie Express også åbne en rute til solskinsøen fra Sønderborg.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev