Et år efter Primera Airs konkurs: “Jeg savner stadig den vilde, skøre og til tider kaotiske tur”

I disse timer er det præcist et år siden, at nyheden om konkursen i Primera Air tikkede ind hos medarbejderne. Kabinechef og forhenværende tillidsrepræsentant Morten Gormsen var selv i London Stansted for at undervise nye cabin crew i førstehjælp, da han fik at vide, at det hele var slut.

Han husker ligesom mange af sine kollegaer nøjagtigt, hvor han var, da han fik besked om konkursen. For tiden i Primera Air er for de ansatte på mange måder forbundet med minder om en god tid, som sluttede brat.

– Happy one year bankrupcy anniversary everyone, maybe its time for a new ex primera air party. Already 1 year has passed, still miss the wild, crazy and sometimes chaotic ride. But most of all I miss my wonderful ex colleague, miss flying with you guys a lot.

Morten Gormsen, forhenværende kabinechef og tillidsrepræsentant, Primera Air

Spredt for alle vinde

»Vi havde det godt i firmaet blandt os kollegaer. Jeg tror, det er derfor, man også ser, at mange af os har delt minder fra tiden i Primera Air på de sociale medier i dag,« siger han til LUFTFART.nu og tilføjer:

»Jeg tror, det blandt andet hang sammen med, at vi var under et stort pres, så det var kollegaerne, der holdt modet oppe.«

Selv har Morten Gormsen delt en billedkollage med minder fra stribevis af flyvninger, kollager, sjove stunder og ikke mindst festerne:

»Man bliver lidt nostalgisk på en dag som i dag. Jeg savner at flyve med de gamle kollager. Vi har haft nogle fester siden – og enkelte ses jeg også med privat – men ellers er vi spredt for alle vinde.«

Fik de bedste venner i Primera Air

– Det har betydet meget, at have det sammenhold. Det gjorde, vi holdt gejsten oppe til det allersidste, siger Frederikke Thordal-Mortensen, her sammen med sin gode veninde Elsa.

Frederikke Thordal-Mortensen har også delt et minde i dag på Facebook fra tiden i Primera Air. Hun beskriver kollegaerne som en »familie«, og det er med et tungt hjerte, hun i dag ser tilbage:

»Nogle af mine bedste venner har jeg fået i Primera Air,« fortæller hun om det billede, hun har delt. Det viser hende selv og kollegaen Elsa, der sidder storsmilende på kanten af flyets ene motor under et stop i Malaga.

»Det har betydet meget, at have det sammenhold. Det gjorde, at selvom der var forsinkelser, og crewing hele tiden ringede, og gæsterne klagede over forsinkelser, så var der et sammenhold, som gjorde, vi holdt gejsten oppe til det allersidste,« fortæller hun i dag og tilføjer:

»Men set i bakspejlet, var det også godt at komme videre, for der var meget, som ikke fungerede, og jobbet var hårdt.«

300 flyvende mistede jobbet

– Når et flyselskab går konkurs, så oplever jeg, at mange helt glemmer de ansatte. Alle taler om ødelagte ferier og dem, som ikke kan komme hjem. Det har vi senest set med Thomas Cook. Det, synes jeg, er ret frustrerende.

Frederikke Thordal-Mortensen, forhenværende kabinemedarbejder, Primera Air

Både Frederikke Thordal og Morten Gormsen har efter Primera Air fået job i andre skandinavisk-baserede luftfartsselskaber. Men ikke alle deres kollegaer har været heldige som dem at finde et nyt job i luftfart.

For et lille halvt år siden gjorde LUFTFART.nu status over jobsituationen for de op mod 300 piloter og kabineansatte, som arbejdede for Primera Air ved konkursen.

Blandt piloterne har to af tre måttet rejse til udlandet for at finde nyt arbejde. For kabinepersonalet har nogle fået job i luftfart, andre har søgt ud i andre brancher. Flere har således fået job i butikker i lufthavnen eller på hoteller og restauranter.

Glemmer de ansatte

Nogle af de kabineansatte fik også job hos Thomas Cook i Storbritannien. De har således nået at opleve to konkurser på under et år, fortæller Morten Gormsen. Men det faktum, at en konkurs har store konsekvenser for de ansatte, bliver ofte glemt, påpeger både han og Frederikke Thordal-Mortensen:

»Når et flyselskab går konkurs, så oplever jeg, at mange helt glemmer de ansatte. Langt de fleste taler om ødelagte ferier og dem, som ikke kan komme hjem. Det har vi senest set med Thomas Cook. Det, synes jeg, er ret frustrerende,« siger Frederikke Thordal-Mortensen og tilføjer:

»Der var flere i Primera Air, som nåede at være der i 10 år, og som fra den ene dag til den næste, havde mistet deres arbejde. Det hører vi ikke meget om.«

Sidste år gik i alt 18 luftfartsselskaber konkurs. År til dato har 19 luftfartsselskaber drejet nøglen om med tusinder af job-tab til følge.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev