Estisk SAS-leverandør tegner overenskomst for sit personale

Snart vil størstedelen af de danske indenrigsruter igen være dækket af en overenskomst. Det er resultatet af at Regional Jet OÜ, som er ny leverandør på SAS’ regionale ruter, fredag indgik aftale om en overenskomst med FPU.

Aftalen, der nu skal til afstemning blandt medlemmerne, sikrer rimelige løn- og arbejdstidsvilkår for de ansatte, men vejen dertil har været lang:

»Det har været en lang og til tider hård forhandlingsproces. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det tog et stykke tid at finde hinanden. Men da det endelig skete, så begyndte det at gå ret glat. Og det endte med ganske fornuftige forhandlinger,” siger Thilde Waast, formand i FPU.

Kædeansvar sikrer forhold

Det estisk-polske flyselskab Regional Jet OÜ indgik i foråret en aftale med SAS om at overtage produktionen af regionale flyvninger herunder indenrigsflyvninger fra København til Aalborg, Aarhus og Billund fra danske Jet Time.

Regional Jet OÜ har imidlertid ingen ansatte i selskabet. Kabinepersonalet og piloterne er derimod ansat gennem det schweiziske bemandingsselskab PAS Aviation. Den komplekse selskabsstruktur har været en udfordring i forhandlingerne, påpeger FPU’s formand:

»Vi har skulle sikre os, at arbejdsgiveren lever op til sit overenskomstmæssige ansvar, selvom strukturen spreder sig over flere lande,« siger Thilde Waast.

Parterne er nået til enighed om at imødegå denne udfordring ved at aftale et kædeansvar mellem FPU og Regional Jet OÜ. Det betyder, at Regional Jet OÜ forpligter sig til at uanset, hvilket bemandingsbureau selskabet rekrutterer fra, skal arbejdsforholdene matche den nuværende overenskomst, som gælder for de ansatte i PAS Aviation.

Aftale sikrer ansatte på langt sigt

Selvom overenskomsten officielt er tegnet mellem PAS Aviation og FPU, er det repræsentanter fra Regional Jet OÜ, som har stået for forhandlingerne på vegne af PAS Aviation:

»Forhandlingerne har måske taget lidt længere tid end planlagt, men jeg tror det blandt andet skyldes, at vi introducerer et lidt anderledes koncept, end FPU har været vandt til. Under alle omstændigheder har FPU udvist stor fleksibilitet og forhandlingerne har fundet sted i en meget positiv og konstruktiv ånd,« siger Jan Palmér, bestyrelsesformand i Regional Jet OÜ, der har ført forhandlingerne på vegne af PAS Aviation.

»Aftalen modsvarer stort set vores forventninger, hvilket betyder, at vi kan levere en god produktion til SAS og dermed sikkerhedsstille alle vores nye danske kollegaer på langt sigt,« tilføjer han.

Overenskomstresultatet skal nu til afstemning blandt medlemmerne. Når aftalen er på plads, vil overenskomsten gælde fra og med 15. august 2017, som er dagen, hvor Regional Jet OÜ startede med at flyve for SAS.

Etårig aftale

Den første overenskomst løber et år og er dermed ikke en del af 1. marts-systemet. Dette hænger sammen med, at både FPU og arbejdsgiver har ønsket at opnå det bedst mulige kendskab til produktionen:

»Vi har forhandlet en etårig overenskomst, fordi både vi og arbejdsgiver på den måde får et år til at få ordentlig viden om, hvordan hverdagen kommer til at fungere hos Nordica. Derefter kan vi justere overenskomsten til gavn for både medarbejdere og arbejdsgiver,« siger Thilde Waast.

Regional Jet OÜ skal flyve med i alt fire ATR-turbopropelfly for SAS. Ind til alle fire fly er på plads, har selskabet imidlertid valgt at trække på kapacitet fra moderselskabet, Nordica, hvorfor dele af Regional Jet OÜ’s produktion i september gennemføres med CRJ700 regionale jet-fly.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev