Estisk SAS-leverandør flyver i rødt – nu overvejer staten at sælge ud af aktierne

Trods massiv passagervækst på 33 procent til 765.000 rejsende ud af knudepunktet i Tallinn har estiske Nordica ikke formået at levere sorte tal på bundlinjen i regnskabsåret for 2018. Luftfartsselskabet er også fast leverandør for blandt andre SAS.

Af en meddelelse fra selskabet fremgår det, at Nordica-koncernen, Nordic Aviation Group, ender med et tab på 5,4 millioner euro svarende 40 millioner kroner, ud af en omsætning på 107,7 million euro, savrende til 799 millioner kroner.

Året forinden landede selskabet et overskud på 0,9 million euro ud af en omsætning på 83 millioner euro.

Resultatet bærer præg af økonomiske tab på selskabets ruter ud af Tallinn, hvor konkurrenten Air Baltic har skruet kraftigt op for sin tilstedeværelse.

Afvikler ruteflyvninger

Nordica tog i sidste uge konsekvensen af dette og meddelte, at man afvikler den del af forretningen, som vedrører ruteflyvning. Ruteflyvningen overdrages i stedet til LOT Polish Airline, som ejer 49 procent af Nordica-selskabet Reigonal Jet, som forestår flydriften i koncernen.

Det betyder blandt andet, at Nordica trækker sig fra ruten mellem den estiske hovedstad, Tallinn, og København, hvor man flyver i konkurrence med både SAS og Air Baltic.

Ifølge Jan Palmer, administrerende direktør for Regional Jet – den flyoperationelle afdeling af Nordica – får omstruktureringen i koncernen ikke umiddelbart ansættelsesmæssige konsekvenser for selskabets piloter og kabineansatte, da man opretholder antallet af fly i flåden.

Staten overvejer at sælge aktier

Beslutningen om at sende ruteflyvningerne ud af Nordica har ifølge formanden for det estiske parlaments økonomiudvalg, Sven Sester, fået den estiske stat til at overveje sin fremtidige rolle i Nordica.

»Vi har brug for en analyse af, hvorvidt vi skal finde en anden strategisk partner, og måske øge aktiviteterne, ligesom Air Baltic har gjort, eller så skal vi sælge statens andel i virksomheden,« siger Sester, der er tidligere finansminister i Estland til ERR.

Han pointerer, at statens interesse i selskabet netop har ligget i, at Nordica skulle bringe direkte ruter til Tallinn, et marked som også lettiske Air Baltic har sat sig tungt på og senest manifesteret sin interesse for med et særligt fly i estiske farver.

Flyvninger for SAS skal give sund økonomi

Bestyrelsesmedlem for Nordica Kristi Ojakäär udtaler i forbindelse med årsresultatet, at selskabet har et »klart mål« om at øge rentabiliteten.

»Ændringerne i rutenettet i begyndelsen af dette år har allerede haft en positiv effekt på dette års finansielle resultater, og fra efteråret vil vi kun fokusere på lønsomme aktiviteter, stoppe med at flyve tabsgivende ruter og fokusere på at øge volumen af udenlandske flyvninger gennem datterselskabet Regional Jet«, siger Ojakäär.

Ifølge Ojakäär har operationerne med wet-lease (udleje af fly og personale) for større luftfartsselskaber som SAS og LOT været succesfulde i 2018 og har stort vækstpotentiale i de kommende år. Samlet set på både egne ruter og kontrakter for andre selskaber har Nordica befordret 2 millioner passagerer i 2018.

Nordica råder i dag over 19 fly, hvoraf tre er kommet til i det forgangne regnskabsår. Disse fly skal blandt andet bruges på nye opgaver for SAS. Selskabet beskæftiger for SAS fire fly plus et i backup i Danmark, som bemandes med danskansatte piloter og kabineansatte på dansk overenskomst.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev