Efter branchens nødråb: Nu er luftfartspakke på vej

I går nat blev regeringen og en bred kreds af partier enige om, at der skal udarbejdes en særlig luftfartspakke. Beslutningen kommer efter et markant pres fra branchen. 

I fredags sendte en samlet luftfartsbranche et nødråb til regeringen. Nødråbet kom i form af et brev fra Flyvebranchens Personale Union (FPU), 3F Transport, HK/privat og Dansk Industri. I brevet gjorde organisationerne det klart, at situationen er alvorlig i dansk luftfart, og at der er brug for initiativer på både kort og længere sigt for at redde mange tusinde arbejdspladser.

En af primus motorerne bag brevet var Flyvebranchens Personale Union: 

- Vi er glade for, at det er lykkedes os at samle hele branchen bag et stærkt budskab, som regeringen ikke kan dukke sig for. Regeringen må handle nu for at redde tusindvis af arbejdspladser, udtalte FPU’s formand Thilde Waast til branchemagasinet CHECK-IN.dk om brevet. 

Der skulle ikke gå lang tid før, at regeringen og politikerne besvarede henvendelsen. 

Luftfartspakke på vej 

Natten mellem søndag og mandag indgik regeringen nemlig en aftale med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet om udfasning af hjælpepakker, stimuli-initiativer og eksportinitiativer. Et af aftalepunkterne blev, at regeringen skal præsentere et oplæg til en luftfartspakke, der efterfølgende skal diskuteres med hvem partierne bag aftalen: 

“Partierne noterer sig, at regeringen vil undersøge mulighederne for at understøtte blandt andet indenrigsluftfarten. Regeringen vil præsentere et oplæg til en luftfartspakke, der drøftes med partierne. Partierne noterer sig, at en hurtig genstart af luftfarten er vigtig for virksomhederne og særligt i de eksportrettede brancher,” står der i aftalen. 

Branchedirektøren for transport i Dansk Industri, Michael Svane, udtaler til Check-in.dk, at han forventer, at der kommer en pakke i slutningen af denne måned. Herudover sætter han pris på, at der endeligt sker noget:  

- Jeg er tilfreds med, at man nu eksplicit erkender behovet for en særskilt hjælpepakke til luftfarten, så vi kan få mere substans end brevvekslinger og høflige svar. Nu skal der handling bag ordene,” siger DI-branchedirektør i en kommentar til aftaleteksten til check-in.dk. 

LÆS OGSÅ: Venstres politiske udmelding til dansk luftfart

Et skridt i den rigtige retning 

Hos Flyvebranchens Personale Union, der repræsenterer det flyvende personale i Danmark, sætter man pris på beslutningen om en særlig hjælpepakke til luftfart. Men næstformanden i fagforeningen gør det klart, at der skal handles hurtigt nu.  

- Det er afgørende, at politikerne nu bidrager til at rette kursen op for dansk luftfart. Men uret tikker, og for rigtig mange ansatte er det allerede for sent, udtaler Anders Mark Jensen, næstformand i FPU. 

700 ansatte i Norwegian har allerede mistet deres job, og 1700 danske ansatte i SAS står til at miste deres i denne måned. Herudover har lufthavne og mindre selskaber også haft gang i heftige fyringsrunder. 

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev