Efter afsløring: Enhedslisten trækker støtte til lægehelikopter i Sindal

Udsigten til at spare penge og samtidig få den nye nordjyske lægehelikopter placeret i Sindal fik tidligere på ugen Enhedslisten i Region Nordjylland til at alliere sig med Dansk Folkeparti og løsgængeren Thomas Hav.

Parterne fremsatte et forslag, hvor operatøren Scandinavian AirAmbulance indgik i en plan for få akutlægehelikopteren til Sindal.

Det fortæller Enhedslistens gruppeformand, Lis Jensen, til Luftfart.nu.

Men efter Luftfart.nu kunne forelægge og ”afsløre” for det nordjyske regionsmedlem, at den norske fagforening Norsk Flygerforbund har oplevet brug af løndumping hos Scandinavian AirAmbulance, hiver partiet ubetinget støtten til forslaget.

EL: Vi kan simpelthen ikke være med

»Når fagbevægelsen siger sådan, kan vi simpelthen ikke være med. Det er penge, som er alt for dyrt tjent, og på den måde ønsker vi ikke at spare penge. Det kan vi simpelthen ikke være medforslagsstillere til. Vi kan på ingen måder gå ind for social dumping,« siger hun og tilføjer:

»Det burde vi have undersøgt. Det er der ingen undskyldning for.«

Ifølge Lis Jensen trækker Enhedslisten kun støtten til Sindal-forslaget med Scandinavian AirAmbulance som leverandør.

Pengene til en ekstra akutlægehelikopter til nordjyderne blev bevilget under sidste års finanslovsforhandlinger. Siden har Danske Regioner anbefalet Sundhedsministeriet, at helikopteren skal have base i Jammerbugten Kommune og opereres af Norsk Luftambulanse.

Dumper de ansattes løn

Ifølge den nordjyske koalitions forslag, kunne Scandinavian AirAmbulanse spare statsbudgettet for tre millioner kroner om året.

Det er også en lavere pris, der har gjort selskabet til vinder af en stor kontrakt på ambulanceflyvning i Norge. Ifølge Norsk Flygerforbund, som organiserer ambulance-piloterne i Norge, er dette muliggjort ved at skrue på de ansattes løn:

»Den nye operatør vandt udbuddet ved at drive tjenesten 300 millioner norske kroner billigere over de kommende seks år. Vi ved, dette er muliggjort ved hovedsageligt at dumpe de ansattes løn- og arbejdsvilkår,« siger Yngve Carlsen, forbundsleder i Norsk Flygerforbund, der peger på at lønnen er barberet med op til 25 procent.

Scandinavian AirAmbulanse mener derimod, at selskabet har en »social lønprofil«, fordi de lavestlønnede tjener »lidt mere« mod, at de højstlønnede tjener »lidt mindre.«

DF kræver overenskomst overholdt

Hos Dansk Folkeparti i Nordjylland siger regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen til Luftfart.nu, at »striden i Norge« ikke skal »dømme Scandinavian AirAmbulance« ude i Danmark:

»Jeg ønsker ikke at tage parti for hverken Norsk Luftambulanse (den eksisterende leverandør af akutlægehelikoptere i Danmark red.) eller Scandinavian AirAmbulance. Men jeg kan konstatere, at de kan gøre det billigere end Norsk Luftambulanse,« forklarer Høgh-Sørensen, der understreger, at det handler om at få den bedste lægehelikopter til den bedste pris.

Han gør det dog klart, at Scandinavian AirAmbulance vil skulle »overholde gældende overenskomst og vilkår, som Norsk Luftambulanse følger i Danmark i dag under alle omstændigheder.«

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev