Drastisk vækst i uregerlige passagerer: Der stilles stadig større krav til flypersonalet, siger ekspert

Det sker stadig oftere, at besætningen på et fly må indrapportere en uregerlig passager. »Unruly passengers« – som de uregerlige passagerer kaldes på fagsprog – omfatter også passagerer, der opfører sig aggressivt, drikker sig fulde eller ignorerer besætningens anvisninger.

I langt de fleste tilfælde er der indblandet alkohol, viser opgørelser fra Trafikstyrelsen. Problemet er alvorligt. For uregerlige passagerer en direkte trussel mod sikkerheden ombord, for både passagerer og personale.

europæisk niveau er der sket en stigning på 34 procent fra 2017 til 2018, imens vi i Danmark har sæt næsten en fordobling (85 %) i samme periode, til trods for at antallet af flypassagerer kun steg fire procent. Trafikstyrelsen modtager i dag gennemsnitligt 28 rapporter om uregerlige passagerer hver måned.

I 95 procent næsten samtlige tilfælde er der alkohol involveret.

Imens kabinepersonalet er i deres gode ret til at nægte udskænkning til en passager, er der intet til hinder for, at en passager har drukket sig mod til forud for flyrejsen, og det har blandt andet fået den norske kabine og pilotforening PARAT til at råbe vagt i gevær med forslag om at begrænse udskænkningen.

Opildner selv til druk

Torben Bechmann Jensen, lektor ved institut for psykologi, peger på, at der mange grunde til, folk drikker sig »mod til« inden flyrejsen.

»Forventningens glæde for de charterrejsende eller ensomheden for den forretningsrejsende er ofte grunde til, at passagerer drikker,« forklarer han, men påpeger også, at både lufthavnene og flyselskaberne selv tilskynder dertil.

For rejsende på en businessclass-billet er udskænkning af alkohol ofte inkluderet i billetten i både loungen og ombord på flyet, og alle andre kan forlyste sig fra barrer i lufthavnen eller cateringvognen, påpeger Torben Bechmann Jensen:

»Der er i princippet ingen begrænsning. Og er man lidt bekymret forud for rejsen, har en sjus også ofte været anbefalelsesværdig.«

Presset hverdag og skrabet service er en giftig cocktail

Ifølge Torben Bechmann Jensen er alkohol dog langt fra hele forklaringen på, at der kan konstateres en stigning i antallet af rapporter om uregerlige passagerer. Heller ikke selvom alkohol ofte er involveret i rapporteringen. Han peger i stedet på alt det, som sker, indimellem vi rejser. Hverdagslivet.

»For mange er hverdagen forbundet med mindre og mindre overskud. Mange oplever at være pressede i deres hverdag. Derfor er der en stigende tendens til, at når man giver slip og mister besindelsen, så giver man mere slip en hidtil.«

Ser man på selve det at flyve, har især lavprisflyselskaberne med billigere flybilletter op gennem nullerne gjort flyrejsen til allemandseje. Flyrejsen er ikke længere noget særligt, man sparer op til, og hele oplevelsen om at flyve er ikke længere noget særligt.

Det har kunnet lade sig gøre, fordi der er kommet flere sæder i flyvemaskinerne, gebyr på en lang række services herunder ind-tjekket bagage. Mere og mere bliver lagt over på passagererne, som efter en hektisk tur gennem en selvbetjent lufthavn ender i en trang flykabine med alt for meget håndbagage.

»Flyrejsen er forandret. Det er blevet som at gå i Netto. Presset stiger på de rejsende og dermed også på personalet, som skal have flyet afsted til tiden. At flyve er ikke længere en oplevelse, det er et spørgsmål om overlevelse på vej til en ferie fra en i forvejen stressende hverdag. Det stiller høje krav til personalet, som skal være rustede til at håndtere sådanne situationer,« siger Torben Bechmann Jensen.

Ansatte under pres

En undersøgelse af danske flyansattes arbejdsmiljø fra 2019 viser, at hver femte har oplevet at skændes med en passager inden for det seneste år, imens hver tyvende har været truet med fysisk vold.

Hos Flyvebranchens Personale Union, der organiserer piloter og kabinepersonale i Danmark, nikker man genkendende til det billede, som Torben Bechmann Jensen tegner af de flypersonalets arbejdsliv.

»Det er en branche, hvor hvert minut og sekund er under pres. Både sikkerhedsmæssigt og økonomisk. Samtidig oplever vi passagerer, der ser stort på sikkerhedsbeskeder og hensyn til andre. Det skaber en presset situation. Det er afgørende, at vores medlemmer har den nødvendige tryghed til at træffe beslutninger i forhold til uregerlige passagerer,« siger Thilde Waast, formand FPU.

Personalet ombord er uddannet i at håndtere uregerlige passager. Selvom de gør alt, hvad der står i deres magt for at imødegå situationen, sker det alligevel i gennemsnit en gang i måneden, at en passager på grund af sin adfærd tvinger besætningen til at afbryde flyvningen og foretage en sikkerhedslanding, viser tal fra EASA.

Ønske om dialog på begge sider af bordet

»Det handler også om, at kompetencerne til at håndtere situationen er tilstrækkelige. Vi vil forsøge at gå i en dialog med arbejdsgiverne både i luften og i gaten, om de flyvende får den rigtige uddannelse, og om vi kan forbedre samarbejdet mellem groundpersonale og de flyvende med henblik på at få identificeret uregerlige passagerer så hurtigt som muligt,« siger Thilde Waast.

På arbejdsgiversiden hos Dansk Luftfart, der hører under DI, som repræsenterer både luftfartsselskaber og lufthavne i Danmark, deler man opfattelsen af behovet for en dialog:

»Når der beviseligt er en vækst i antallet unrulig passangers, er vi naturligvis nødt til at tage dialogen og finde metoderne og midler til at håndtere problemstillingen,« siger Per Henriksen, chefkonsulent i Dansk Luftfart til LUFTFART.nu.

EASA, det europæiske sikkerhedsagentur for luftfart, finder problemet med unrulig passangers så alvorligt, at der tidligere på året blev indledt en ny kampagne i samarbejde med den internationale lufttransport organisation, IATA:

»Disse hændelser har direkte indflydelse på både besætningens og passagerernes sikkerhed. En hver form for uregerlig eller forstyrrende adfærd, hvad enten det skyldes beruselse, aggression eller andre årsager, er en unødvendig risiko for flyvningen,« lød det fra EASA i forbindelse med lanceringen af kampagnen.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev