I går fremlagde både Norwegian og SAS kvartalsregnskab.
Det bragte overskrifter med sig i de fleste danske medier, men i virkeligheden bekræftede det blot den situation, som alle ansatte i luftfNemlig at det står slemt til i luftfart – men der er et håbluftfarten er den måske hårdest ramte branche af COVID-restriktionerne.
SAS kommer ud med et underskud på 2,4 milliarder danske kroner i andet kvartal, der går fra februar til april.
Det dunkle regnskab skyldes først og fremmest coronakrisen, og i regnskabet fremgår det, at antallet af passagerer faldt med 96 procent i april sammenlignet med året før.
Hver eneste dag taber SAS 20 millioner svenske kroner, når flyene holder på jorden.
Tilbage i april annoncerede SAS, at de står overfor at skulle afskedige 5000 ansatte, og dermed 1700 i Danmark.
I går satte selskabet desuden et konkret tal på, hvad der skal spares frem mod 2022.
Det løber op i intet mindre end tre milliarder kroner, hvilket også har fået SAS’ CEO, Rickard Gustafson, til at udtale, at alle overenskomster skal genforhandles.
Læs mere: FPU om mange tusinde afskedigelser i SAS
Til DR udtaler den danske koncerndirektør i SAS, Simon Pauck Hansen:
– Vi taber over to millioner passagerer på bare en enkelt måned i april, og vi har nu tabt mere end fem millioner passagerer i løbet af coronakrisen indtil videre. Vi er ikke i nogen speciel bedre situation end flertallet af flyselskaber.
Derfor bad Simon Pauck Hansen om yderligere hjælp af den danske stat i form af yderligere lånegarantier.
Norwegian
Den 20. april erklærede Norwegian fire datterselskaber konkurs i Sverige og Norge. Det sendte flere tusinde ansatte ud i mørket. Lige nu arbejder fagforenignen, FPU for at sikre, at en stor del af disse ansatte får dækning af Lønmodtagernes Garantifond i Danmark.
Den 4. maj blev selve moderselskabet reddet på målstregen af en storstilet kriseplan, som aktionærerne godkendte på en ekstraordinær generalforsamling.
Gårsdagens Norwegian regnskab viser ikke så dystre tal som SAS’ regnskab. Men det skyldes hovedsageligt en teknikalitet, idet der er forskellige rapporteringsperioder. Norwegian har blot en halv måned med nedlukning i sine tal fra 1. januar til 31. marts, mens SAS i stedet har halvanden måned.
Norwegian ender med et underskud på 2,25 milliarder kroner og dermed en omsætningstilbagegang på 19 procent i forhold til sidste år
Resten af luftfarten er også hårdt ramt
I dag har Air Greenland annonceret, at selskabet afskediger 60 fastansatte, og for en uge siden var det færøske Atlantic Airways, der fyrede intet mindre end 90 ansatte.
Samtidig er charterselskaberne og medarbejderne i charterbranchen også hårdt påvirkede af krisen. Det danske charterselskab Jet Time har alle 10 fly på jorden, og de har sammen med blandt andet FPU bedt regeringen om at forlænge hjælpepakkerne udover ud over juli.
– Lige nu er det særlig grusomt. Rigtig mange selskaber varsler afskedigelser. Hjælpepakkerne holder hånden under mange, men ikke i lang tid nok. Det arbejder vi på at få forlænget. Desuden arbejder vi sammen med selskaberne for at gøre afskedigelserne så nænsomme som muligt, og vi arbejder på at lave aftaler om genansættelse på den anden side, udtaler næstformand i FPU, Anders Mark Jensen.
Et lille lys i mørket
De første spæde indikationer på grænseåbninger og mindre restriktive rejsevejledninger foretages nu af de europæiske lande. Udenrigsministeren i Danmark, Jeppe Kofod, har åbnet op for erhvervsrejsende. Samtidig har lande som Tyskland, Spanien og Island sat dato for, hvornår de for alvor åbner op. Det ser det ud til, at slutningen af juni og begyndelsen af juli kommer til at byde på store genåbninger. Se oversigten, der opdateres løbende her:
Desuden har statsministeren, Mette Frederiksen, netop annonceret, at Danmark åbner for turister fra Norge, Tyskland og Island den 15. juni.
Positivt er det også, at dette blot er en del af en større genåbning. I begyndelsen af juni vil SAS starte denne med åbningen af indlandstuter i Danmark og Sverige.
Det er en del af en større genåbning af ruter, som SAS foretager i løbet af juni. Det starter med, at der åbnes indlandsruter i Danmark og Sverige i starten af måneden.
Artiklen er opdateret (14.17) med info om statsministeren besked om grænseåbning