I disse dage er der folkemøde på Bornholm. Ligesom de foregående år har DAT, Danish Air Transport, skruet kraftigt op for antallet af afgange og ruter til klippeøen i Østersøen for at imødekomme efterspørgslen på transport.
I alt ni fly skal tilsammen gennemføre 186 afgange fra syv lufthavne rundt omkring i Danmark til Rønne fra onsdag til søndag, fortæller administrerende direktør i DAT, Jesper Rungholm, til Luftfart.nu.
»Vi flyver folket fra hele Danmark til Folkemødet på Bornholm. Fra København samt Aalborg, Aarhus, Karup, Billund, Odense og Esbjerg, så det ikke kun er københavnerne, der kan komme til afsted,« siger han.
Flyvningerne gennemføres med et miks af DAT’s brændstofeffektive ATR-fly og højkapacitets MD80’ere, hvilket gør det muligt at tilbyde både mange afgange og mange billetter.
Litauisk hjælp til folkemøde
Hovedparten af de mange afgange skal flyves af dansk-ansatte piloter og kabinepersonale på dansk overenskomst. En lille håndfuld skal dog flyves med fly og mandskab fra koncernens litauiske datterselskab, bekræfter luftfartsdirektøren:
»Fra Esbjerg har vi et fly fra DAT LT (tidligere kendt som DOT red.) med et mixed crew bestående af litauisk besætning i cockpittet og dansk besætning i kabinen til at flyve Esbjerg-Rønne. Det er en sand “one airline-operation”,« siger Jesper Rungholm.
Han henviser han til, at DAT er i gang med at omskole sit danske personale til koncernens fly, som tilhører det litauiske datterselskab DAT LT. Ambitionen er, at DAT fremover skal kunne bemande størsteparten af koncernens fly med personale fra både Danmark og Litauen. Før har personalegrupperne været opdelt, ligesom der også er forskel på deres ansættelsesvilkår.
Sparer penge ved at ansætte i Litauen
Manøvren med at dansk og litauisk personale skal kunne bemande de samme fly har fået navnet ”one airline” og handler ifølge DAT-direktøren om mere fleksibilitet og dermed bedre indtjening. Det kan man nu for første gang høste frugten af til et folkemøde på Bornholm, hvor et udstationeret fly fra datterselskabet i Litauen sættes ind på Esbjerg-Rønne:
»Jeg tror, det bliver godt. Det her handler ikke om at flytte danske jobs til Litauen, men at sikre vi kan tjene penge og vores danske medarbejdere kan få deres løn, og det tror jeg, de fleste forstår, kan fungere positivt sammen,« siger Jesper Rungholm.
DAT-direktøren lægger ikke skjul på, at der er penge at spare ved at have personale ansat i Litauen. Her har man i dag ikke nogen overenskomst, og kabinepersonalet tjener som udgangspunkt en tredjedel sammenlignet med danske ansatte, imens piloterne som udgangspunkt er garanteret en løn der ligger mellem 10 og 20 procent under deres danske kollegaer. Dertil kommer produktions- og udstationeringstillæg.
Ifølge Rungholm er man dog positiv indstillet på at sikre ordnede vilkår også i Litauen, hvis personalet ønsker det.
DAT burde holde sig for god
Hos de ansattes fagforening, FPU, så man gerne, at DAT fulgte direktørens så ofte udtalte mantra om, at dansk personale skal bemande danske ruter:
»Det er er skønt, at FPU-medlemmerne i DAT igen i år er med til at bringe danskerne til Folkemødet. Vi ved, at medlemmerne lægger en kæmpe indsats og udviser enorm fleksibilitet for at få det til at lykkes,« siger Thilde Waast, formand i FPU og tilføjer:
»Det er dog ikke helt samme glæde som tidligere år. Der er en dårlig bismag. DAT burde holde sig for god til at lade ansatte via Litauen og uden overenskomst flyve på danske ruter. Generelt er det et setup, der udvikler sig dag til dag, og vi er ved at nå dertil, hvor vi ikke længere kan lade stå til, at danske ruter bæres oppe af litauiske arbejdsvilkår.«
FPU vil nu mødes med de tillidsvalgte i selskabet med henblik på at få styr på situationen og få lavet en lokalaftale, der sikrer lokale vilkår for alle, hvilket i øvrigt er på linje med både EU-lovgivningen og den danske model.
Konkurrent har også billig underleverandør
DAT har i år fået konkurrence på at flyve passagerer til Folkemødet fra SAS, som flyver 36 ture med 174 sæders Airbus A320neo-fly. Selskabet har fået kritik af DAT for at skumme fløden på bornholmer-flyvningerne, som DAT resten af året er ene om at servicere.
Trods konkurrencen melder man hos DAT om “rimelig belægning” på flyene, og ind til videre går det også efter planen med »alle mand på dæk«.
På de største rejsedage under Folkemødet suppleres operationen med et backup-fly, hvis et fly får teknik, oplyser Jesper Rungholm. Derudover har DAT også personale stående klar på standby, hvis der sker noget uforudset.
SAS deler ikke alene DAT’s passion om at flyve til Folkemødet. SAS har ligesom DAT et datterselskab uden overenskomst udenfor landets grænser i form af SAS Irland, som har baser i London og Malaga. Disse besætninger flyver dog ikke til Folkemødet, men varetager på lige fod med DAT’s datterselskab flyvninger på ellers overenskomstdækkede ruter for moderselskabet.