DAT lader litauisk datterselskab flyve ny Esbjerg-rute

Konkursen i britiske flybmi har åbnet markedet for en ny operatører på ruten mellem Esbjerg og Aberdeen i Skotland. Foreløbigt har to selskabet meldt deres entre.

Det ene selskab er Danish Air Transport, som ikke var sen til at meddele, at selskabet åbner for billetsalget allerede i denne uge. Der er lagt op til fire ugentlige afgange.

Men imens de rejsende køber billetten af DAT, er det imidlertid selskabets litauiske datterselskab Danu Oro Transportas, DOT, der skal stå for at bringe kunderne frem og tilbage over Nordsøen. DOT har i modsætning til DAT ikke nogen dansk overenskomst.

Dansk personale ombord

DOT flyver i forvejen for DAT på ruten mellem Esbjerg og Stavanger med en turboprop af typen ATR42-300. Det er dette fly, som nu også skal en tur til Aberdeen.

Passagererne vil imidlertid møde dansk personale i kabinen, oplyser Jesper Rungholm, administrerende direktør i DAT, til Luftfart.nu. Det danske kabinepersonale arbejder på dansk overenskomst.

Danish Air Transport er i gang med at samle selskabets flyvende personale operationelt under et på den driftstilladelse, som tilhører DAT’s litauiske datterselskab. Jesper Rungholm forklarede for nylig motivationen for ændringerne med adgang til billigere arbejdskraft i administrationen og øget fleksibilitet blandt de flyvende.

Selskabets danske ansatte beholder deres danske løn- og arbejdsvilkår, men fordi de fremover skal arbejde på den litauiske driftstilladelse vil de opleve at arbejde side om side med kollegaer fra Litauen, som har billigere vilkår. Dette er eksempelvis tilfældet i Esbjerg, hvor piloter fra Litauen sendes til Esbjerg på skift fra basen i Kaunas, imens kabinen bor og arbejder fra Danmark.

»DAT er via DOT – og driftstilladelsen i Litauen – tydeligvis i gang med at fragmentere deres selskab. Det handler om minimere risici, men Jesper Rungholm er også klokkeklar om, at det handler om sænke omkostninger til personale. Både på jorden og i luften. Som fagforening ser vi med bekymring på denne udvikling, og vi følger det selvfølgelig tæt,« siger Thilde Waast, formand i Flyvebranchens Personale Union, der organiserer de ansatte i DAT.

Udsættes for konkurrence

DAT bliver ikke ene om at gå ind på Esbjerg-ruten til Aberdeen.

Skotske Loganair, der var koncernforbundet med flybmi, annoncerede søndag, at selskabet overtager tre af flybmi’s nøgleruter fra Aberdeen. En af dem er ruten til Esbjerg, foruden Bristol og Oslo.

Esbjerg skal ifølge BBC, serviceres dagligt.

Selskabet oplyser på sin hjemmeside, at ruten skal serviceres med en regional jet af typen Embraer ERJ145. Selskabet har ifølge redaktionens oplysninger indgået overenskomst med britiske fagforeninger.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev