Britiske Ryanair-piloter planlægger strejke i fem døgn

De britiske Ryanair-piloter, der er medlem af British Airline Pilots Association (BALPA), har de sidste par uger skulle tage stilling til, hvorvidt de vil gå i strejke.

I går, onsdag, lukkede afstemningen, og det står klart, at 72 procent af piloterne deltog i afstemningen. Og intet mindre end 80 procent af piloterne stemte ja til at iværksætte kollektive aktioner mod det irske lavprisselskab med det formål at få selskabet tilbage til forhandlingsbordet.

Det betyder helt konkret, at der er varslet strejke i samlet fem døgn i løbet af august og september. Dette fremgår af en pressemeddelelse som BALPA har sendt ud til medier.

BALPA kritiserer i pressemeddelelsen Ryanair for ikke at forstå, hvordan man samarbejder. Desuden går kritikken på, at selskabet ikke har et tilstrækkeligt antal pilot med direkte ansættelser, til forskel fra kontraktansættelser.

BALPA-medlemmerne hos Ryanair hævder desuden at have en række udeståender med det irske lavprisflyselskab, herunder spørgsmålet om pension, loss of license-forsikring, barselsorlov samt en fair og gennemsigtig lønstruktur, står der desuden i meddelelsen fra BALPA.

Et år senere lader forandringen vente på sig
Det blev ellers slået op som en stor nyhed, da BALPA en af de første fagforeninger, der blev indgik en såkaldt anderkendelsesaftale med Ryanair. En sådan aftale er ikke nødvendig i Danmark eller i andre nordiske lande, men i nogle EU-lande er det et nødvendigt første skridt mod en aftale. Men siden dette første skridt, er der ikke blevet taget mange flere:

“Vi har ikke modtaget noget formelt tilbud fra Ryanair, og det er bydende nødvendigt, at vi løser denne tvist hurtigst muligt for at undgå strejke. Ingen pilot ønsker at ønsker at forstyrre kundernes rejseplaner, men i øjeblikket ser det ud til, at vi ikke har noget valg,” siger Brian Strutton, der er generalsekretær i BALPA, og som ønsker at få Ryanair til forhandlingsbordet.

Dermed afventer piloterne ledelsens reaktion. Ellers vil strejken i første omgang foregå fra den 22. august kl. 00.01 til den 23. august kl. 23.59. Næste strejkeperiode indledes den 2. september kl. 00.01 og slutter 72 timer senere lige før midnat den 4. september.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev