Atlantic Airways fyrer 2 ud af 3 piloter

Det færøske selskab Atlantic Airways fyrer nu hver tredje ansatte i selskabet. Særligt hårdt går det ud over de kabineansatte og piloterne i selskabet.

Coronakrisen får nu store konsekvenser for de ansatte i det færøske luftfartsselskab, Atlantic Airways.

Selskabet, der ejes af den færøske stat, har besluttet sig for at fyre mere end 90 af selskabets 250 ansatte, skriver det det Færøske Nyhedsbureau. Afskedigelserne rammer dog primært de flyvende, hvor intet mindre end 66 procent af piloterne allerede nu har modtaget en fyreseddel.

Indtil videre har de ansatte været båret oppe af en færøsk hjælpepakke: De ansatte er flyttet over i den offentlige (og eneste) a-kasse på Færøerne, og derfra har fået det, der svarer til 20.000 kr. i indkomst. Ordningen har ikke været gældende for dem med dansk base, så for disse har selskabet selv udbetalt et lignende beløb.

Men på trods af støtten, som i virkeligheden strakte sig mindst en måned mere, så trækker selskabet nu de ansatte ud af ordningen og går til masseafskedigelser.

Pilotrepræsentant: Vi savner klarhed

Der er tale om masseafskedigelser, der sætter normale rammer og regler til side. Derfor rammer afskedigelserne også piloterne, der sidder i den lokale pilotforening.

FPU’s pilotformand i Atlantic Airways er selv blevet afskediget. Han har forståelse for krisens omfang, og at selskabet må agere, men han savner, at politikkerne kommer mere på banen.

– Vi kunne godt have ønsket os en mere specifik krisestøtte og ikke mindst en plan for, hvordan turismen skal komme tilbage. Denne kunne have givet større tryghed for selskabet, og dermed kunne vi måske have undgået disse drastiske skridt, siger Rúni Højgaard, der er kaptajn og formand for piloterne i selskabet.

Selv har Atlantic Airways ikke offentligt bedt politikerne om hjælp. Til det Færøske Nyhedsbureau, udtaler CEO i Atlantic Airways, Jóhanna á Bergi:

– Situationen er ærgerlig, men vi tror på, at aktiviteten vil vokse igen i fremtiden, og at vi kan opbygge medarbejderstaben igen. Lige nu må vi stramme op for at sikre det økonomiske fundament, siger direktøren.

FPU: Savner dialog om kriseløsninger

Fyringernes pludselighed vækker undren hos de ansattes fagforening.

Hos Atlantic Airways har de ansatte allerede modtaget deres fyreseddel, og de tillidsvalgte har kun været inddraget i forbindelse med selve opsigelsessamtalerne, og ikke i forhold til at finde fælles løsninger. Det fortæller FPU’s næstformand, Anders Mark Jensen, der er i dialog med medarbejderne og FPU’s færøske advokat Jens Andrias Vinther.

– Det er selvfølgelig enormt trist at se et selskab, der vælger at sende afskedigelser ud, inden de overhovedet har snakket med medarbejderne. Vi ved at vores medlemmer har kommet med løsningsforslag undervejs, men ærgerligt, at selskabet ikke har ønsket at indgå i et samarbejde. Det har vi ellers set i andre selskaber, udtaler næstformanden i FPU, der både repræsenterer medarbejdere i Danmark, Færøerne og Grønland.

Vælger anden tilgang end andre nordiske selskaber

Det færøske selskab håndterer situation væsentlig anderledes end andre nordiske selskaber, såsom SAS, charterbranchen i Danmark og det nationalt ejede grønlandske selskab, Air Greenland.

Myndighederne på Færøerne og Grønland er fortsat meget restriktive i forhold til coronakrisen, selvom de har godt styr på smittetrykket. Det færøske landsstyre har indtil videre sagt, at man frabeder sig turister, og det grønlandske selvstyre har ligeledes i første omgang sat meget restriktive rammer op for besøgende.

Dette får naturligvis konsekvenser for luftfartsselskaberne. Men hvor Atlantic Airways’ ledelse har ageret egenrådigt, så har ledelsen på Grønland været i dialog med medarbejderne i flere uger for at mindske antallet af afskedigelser.

Der er endnu ikke fundet en endelig løsning, men kilder tæt på disse forhandlinger bekræfter, at der arbejdes hårdt for at begrænse opsigelser med forskellige løsninger og ordninger for FPU´s medlemmer.

Holder fast i investeringer – men ingen garantier til medarbejderne

Bekæmpelsen af coronasmitten i Norden går dog den rigtige vej, og dermed kan situationen ændre sig – også på Færøerne.

I dag ejer Atlantic Airways to fly og lejer to. Der er dog indikationer på, at selskabet stadig satser på at vokse. Selskabet holder nemlig fast i købet af to fly, som kommer i 2023 og 2024.

I den forbindelse kan der opstå et akut behov for genansættelser. Den slags har FPU lavet aftaler med adskillige selskaber i denne krise, men Atlantic Airways har ikke villet dialogen. – Det bekymrer os, at vi ikke har haft mulighed for at kunne forhandle dette for vores medlemmer i Atlantic Airways. Dialog, fællesforståelse og løsninger er det, der bedst bærer os igennem denne tid, udtaler næstformanden i FPU, der er bekymret for, om folk, der har været årevis i selskabet, kan risikere at skulle begynde på løntrin 1, såfremt de bliver genansat om nogle måneder.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev