App kan hjælpe med at holde styr på flyvehviletid

Piloter er underlagt klare regler for, hvor mange timer de må flyve, og hvor lange vagter de må have. Men reglerne er komplekse. Især en opdatering af reglerne i 2016 har gjort flyvehviletidsreglerne, de såkalte FTL-regler, svære at gennemskue.

Hos ECA, European cockpit association har man med en app forsøgt at gøre reglerne nemmere at håndtere i det daglige.

Appen, der kan hentes her til iOS og Android, kan både bruges til at beregne flyvehviletid, maksimal FDP (flight duty period) – herunder ved flyvninger på tværs af tidszoner – samt minimumshvile.

Regler bliver ofte overtrådt

Reglerne gælder for piloter i Europa. Selvom de nye FTL-regler har været gældende siden 2016, så er det et udbredt problem, at reglerne ikke bliver overholdt. Blandt andet skal det europæiske sikkerhedsagentur for luftfart, EASA, have fundet fejl hos syv af ti undersøgte luftfartsselskaber, og derfor er appen fortsat en god håndsrækning.

»Det er en app, alle flyvende bør have kendskab til og jævnligt anvende. Jeg oplever selv, at den er en god hjælp, så man overholder lovgivningen,« siger Rasmus Melchiorsen, formand for de danske piloter i IFALPA, International Federation of Air Line Pilots’ Associations.

Han påpeger dog, at der siden udgivelsen af de nye FTL-regler er spottet mange udfordringer med at flyvepersonalet oplever at være udmattede, selvom reglerne overholdes.

Træthed et stort problem blandt flyvende

Senest i marts 2019 satte en ny rapport fokus på træthed blandt piloterne hos europæiske flyselskaber. Her pegede EASA på, at selv med overholdelsen af de gældende FTL-regler, er træthed et udbredt problem. Dette er problematisk, da især træthed er identificeret som en kritisk kilde til alvorlige hændelser i flyvebranchen.

”EU FTL Calculator”, som appen hedder, tager imidlertid ikke højde for lokale forhold som eksempelvis dele af arbejdstidsdirektivet og overenskomster.

Kritikere har i andre sammenhænge nævnt, at EU’s FTL-regler ikke tillader et normalt liv ved siden af et fuldtidsarbejde. Blandt andet derfor har FPU, Flyvebranchens Personale Union, som organiserer piloter og kabineansatte i Danmark, i sine overenskomster indgået aftaler, som sætter strengere regler, end dem som de europæiske FTL-regler foreskriver.

Derudover afholder FPU også løbende kurser, som ruster de tillidsvalgte til at gennemskue FTL-reglerne.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev