Ansatte hos SAS-underleverandør: Vi bidrager solidarisk

Både piloterne og de kabineansatte i Xfly, tidligere Regional Jet, er lykkedes med at forhandle en ny lokalaftale på plads sammen med ledelsen og Flyvebranchens Personale Union

Så er turen kommet til piloterne og de kabineansatte i Xfly. De er nu lykkedes med at forhandle en lokalaftale på plads. Aftalen indebærer en midlertidig lønreduktion for nogle af de ansatte på de højere løntrin i selskabet, som på den måde bidrager til at få alle med over på den anden side af corona-krisen.

– Vi har forhandlet os frem til, at kaptajnerne går 30 pct. ned i løn, og seniorstyrmændene går 20 pct. ned i løn. Og resten bliver friholdt på nuværende tidspunkt, siger Peter Sletgaard, formand for piloterne i selskabet Xfly.

Hvad tænker I om den aftale?

– Det er jo noget, at firmaet kan bruge til noget, og samtidig sikrer vi, at medarbejderne stadig har et livsgrundlag. Så vi er selvfølgelig glade for det samarbejde vi har haft med firmaet, og den forståelse de har udvist for vores situation, siger Peter Sletgaard.

Han forklarer, at piloterne og de ansatte i kabinen naturligvis også har vist forståelse for ledelsens situation.

Statsstøtten dækker

Luftfart.nu har også talt med kabine-formanden, der sætter følgende ord på aftalen:

– Vi har jo lavet en fællesaftale med piloterne. Men for kabinens vedkommende, betyder det, at i den her omgang skulle vi kun stemme om de generelle betingelser i aftalen, da vores lønnedgang er blevet udsat til efter vi ikke længere får statsstøtte, fordi så bidrager vi mest. Fordi statsstøtten faktisk dækker de 75 procent af vores løn nu, siger Ingelise Hansen.

Derfor ville de ikke få så stort udbytte af det, hvis de gik ned i løn lige nu.

De venter derfor med at stemme om det til de nærmer sig juni, når de tre måneders støtte fra regeringen ophører.

Men lige nu er de generelle betingelser blevet stemt hjem med tæt på 100 pct. af stemmerne.

Hun forklarer, at det er nødvendigt for at give firmaet en fair chance for at komme igennem krisen.

– Lønpakken fra regeringen hjælper selvfølgelig en stor del, men det er bare ikke nok. Vi gør det for at give firmaet en fair chance for at overleve krisen, så vi også har et job på den anden side. Så det er nødvendigt, at vi også bidrager, siger kabineformanden.

Stolte af medlemmerne

Hun vil gerne fremhæve den store velvilje til at hjælpe fra sine medlemmer i Regional Cabin Union.

– Vi har i RCU ikke på noget tidspunkt været i tvivl om, at vi har haft en kæmpe opbakning fra vores medlemmer i hele forløbet. De har også taget nogle beslutninger, som var svære. Så vi er rigtig, rigtig stolte af dem og deres villighed til at stå sammen og hjælpe, når det virkelig gælder, siger Ingelise Hansen.

Hvordan synes du samarbejdet med FPU har været?

– Jamen, det har været fantastisk. Altså RCU og RPU har jo selv forhandlet med firmaet, men vi har fået kæmpe støtte og opbakning til alle vores spørgsmål undervejs, hvordan vi kunne gøre det bedst, og så til alle de juridiske spørgmål, der også er dukket op i hele forløbet, siger Ingelise Hansen.

Men når alt det er sagt, så vil der være behov for yderligere tiltag fra regeringen, hvis krisen bliver forlænget, særligt i luftfart – og rejsebranchen.

Regeringspakken er en rigtig stor hjælp, men ifølge formand for piloterne i RPU, Peter Sletgaard, vil den ikke få nogen som helst firmaer i luftfartsbranchen med hele vejen.

– Så derfor bliver vi lige som også nødt til at hjælpe, siger han.

Han forklarer derudover, at piloterne og kabinen har holdt sammen, og lavet en ny fællesaftale igennem hele forløbet.

– Det er ikke sådan, at piloterne bare har kørt det her igennem. Det har været i tæt samarbejde med kabineforeningen, siger Sletgaard.

Kolossal hjælp

Hvordan har samarbejdet med FPU været i alt det her?

– Det har været en kolossal hjælp. Vi har haft mange, mange daglige samtaler med stort set alle i FPU og deres advokatbistand i forhold til at få alt det juridiske på plads, og sparring i forhold til, hvordan vi skulle stykke den her aftale sammen, siger Peter Sletgaard.

FPU har været i konstant dialog med FH, arbejdsgiverne i DI, regeringen og medierne for at opnå resultater som de tillidsvalgte og medlemmerne af FPU kan bruge med henblik på at sikre deres livsgrundlag og deres jobs.

I samarbejde med Fagbevægelsens Hovedorganisation er det blandt andet lykkedes FPU at få landet en meget vigtig aftale om, at man kan lave lokalaftaler i luftfartsbranchen, hvor de ansatte kan få lønkompensation, samtidig med at man laver en lokal aftale med nogle midlertidige vilkår, hvis det bliver nødvendigt.

Det har været essentielt at få den aftale på plads for at undgå fyringer.

– Med den aftale på plads kan tillidsrepræsentanterne i de enkelte selskaber lave lokalaftaler i samarbejde med FPU, og vi er i fuld gang med at skrue aftalerne sammen på en måde, så piloter og kabineansatte kan tage hjem med de bedst mulige vilkår i deres respektive selskaber, og samtidig have en rimelig sikkerhed for, at de kan beholde deres job, siger Thilde Waast, formand i Flyvebranchens Personale Union.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev