Analytiker: Sådan påvirker coronavirus flyvebranchen økonomisk

Corona er på alles læber. Men hvad er risikoen for, at virussen vil koste arbejdspladser inden for skandinavisk luftfart? Aktieanalysechefen i Sydbank vurderer risikoen her

Efterhånden begynder man at blive lidt nervøs, når sidemanden i flyet begynder at hoste eller ser lidt influenza-agtig ud. Men hvordan påvirker coronavirus flybranchens økonomi, og skal piloter og kabineansatte frygte for, at det kan koste arbejdspladser i branchen på sigt?

– Det kommer jo fuldstændig an på, hvordan det breder sig. Men hvis man har det udgangspunkt, at det her er et kortvarigt stød. Dvs., at der går nogle måneder, forhåbentlig ikke alt for mange, før det er inddæmmet, og flytrafikken vender tilbage til det, der var normalen, så kan jeg ikke forestille mig, at det sådan rigtig kommer til at koste arbejdspladser, siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

Han forklarer, at Lufthansa har været ude at sige, at der er nogle midlertidige jobs, som ikke bliver besat, men de har ikke på den måde afskediget personale.

De afskedigelser, der kan komme, er, hvis coronavirusset varer ved i så lang tid, at der er flyselskaber, som går konkurs. Men det er lidt sværere at have overblikket over her og nu.

– Vi har stadigvæk en situation, hvor det kun er flyvninger til Kina, der er aflyst. Der har ikke for alvor været aflyst noget i Europa endnu. Men det er bare at tage et kig på aktiekurserne, så er aktieinvestorerne altså allerede ved at indregne, at det er på vej, siger analytikeren.

– Selvfølgelig påvirker det ruterne til Kina, men er der noget, der tyder på, at det kunne begynde at påvirke de europæiske ruter også?

Det handler jo helt om, hvordan myndighederne vil forsøge at inddæmme spredningen af coronavirus. Mit bedste bud, er, at man kommer til at gøre noget a’ la det man har gjort i Kina. Altså, at flyselskaberne af sig selv finder ud af, at man ikke skal flyve derhen, hvor det her er mest voldsomt. Min logik siger mig, at vi ikke kommer uden om, at der er ruter, som bliver aflyst, og at der er steder, hvor man ikke vil kunne flyve hen over de næste halvanden til to måneder.

– Men hvor lang tid det varer, og om det er nok til at sende nogle selskaber direkte i konkursrisiko, det er et mere åbent spørgsmål.

– Hvad betyder det lige nu økonomisk for nogle af de store danske selskaber?

SAS har jo været ude at sige, at det her koster dem 200 mio. svenske kroner i indtægter, og at den – indtjeningsmæssige effekt er marginal.

– Om det så er et stort tocifret eller et lille trecifret millionbeløb, det er noget i den dur, der vil være mit bedste bud. Men SAS forventer også at skulle tjene mellem halvanden og to en halv milliard kr. på primært driftsniveau i år, så 90 mio. kr., det er vel okay at kalde marginalt i forhold til det, siger Jacob Pedersen.

SAS: For tidligt at udtale sig om effekten

Ifølge SAS har flyvningerne i forhold til Kina da heller ikke kostet arbejdspladser. Og på sigt er det svært at spå om, om de overhovedet vil komme til det.

– Det er simpelthen for tidligt at udtale sig om. Regnskabsmæssigt har det jo ikke haft nogen effekt endnu. Og det kommer helt an på, hvor stort og hvor meget det breder sig ud. For bliver det en verdensomspændende pandemi med store udbrud over hele verden, så er det klart, så får det en kæmpe effekt på hele luftfarten. Er det noget, der stille og roligt dør ud om en uge eller to, så får det ingen effekt, siger pressechef i SAS, Kristoffer Meinert.

Han forklarer, at det er væsentligt alvorligere i Asien. Der er luftfartsselskaber, hvor halvdelen af deres flåde står stille nu på anden måned.

– Der kan du saftsuseme snakke om problemer. Og det er jo ikke en situation, vi er ude i endnu.

– Hvordan ser du på det i forhold til europæiske ruter? De er vel ikke påvirket hos jer endnu?-

– Nej, det er i hvert fald for tidligt at sige, for det startede jo i sidste uge. Det er klart, at hvis det skulle komme, at vi blev nødt til at lukke ruter for eksempel til Italien, så har det en væsentlig større effekt på os, end en rutelukning til Kina har, siger Kristoffer Meinert.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev