Offentligt ejede Air Greenland har »det gode arbejdsliv« som et erklæret fokusområde. Det kan man læse i selskabets sociale ansvars-strategi også kaldet CSR-strategi.
Den gode vilje afspejler sig blandt andet i, at selskabet har overenskomst med sine ansatte.
Men når det kommer til vilkår hos leverandører, smuldrer den høje moral. Det står klart efter, at portugisiske Hi Fly senest har fløjet for Air Greenland i over en måned.
Ingen krav til vilkår
Arbejdsvilkår indgår ikke som et kriterium for valg af leverandør, når Air Greenland fra tid til anden lejer et flyselskab ind, fortæller selskabets kommunikationschef:
»Ved indleje har Air Greenland ingen krav til de ting (operatørens ansættelsesvilkår red.). Det er et forhold mellem den ansatte og operatøren. Det er ikke en del af de kriterier, vi vælger ud fra. Vi vælger ud fra de kriterier, der er i lovgivningen, men derudover er der ikke yderligere krav,« siger Katrine Hjelholt Nathanielsen, kommunikationschef i Air Greenland.
Air Greenland er ellers stolt medlem af FN’s Global Compact, der blandt andet fremhæver Air Greenlands engagement for arbejdstagers rettigheder.
Ingen holdning til dumping vilkår
Redaktionen har forelagt Air Greenland, at de vilkår som Hi Fly, der gennem mere end en måned har fløjet for Air Greenland, ligger langt under de vilkår, som læses i den overenskomst selskabet har med sine ansatte. Blandt andet er grundlønnen 3.800 kroner i måneden, og de ansatte får ingen løn under sygdom.
Direkte adspurgt, om Air Greenland ikke ud fra et etisk synspunkt mener, at selskabet burde tage højde for ordnede arbejdsforhold hos en underleverandør, lyder svaret:
»Det har vi ingen holdning til.«
Vrede blandt politikere
Air Greenland har ikke ønsket at uddybe, hvorfor arbejdsvilkår ikke er et kriterie for valg af underleverandør.
Selskabet oplyser blot, at Air Greenland ved indleje stiller krav om, at selskabet overholder EASA’s flyve-hviletidsbestemmelser og er godkendt af myndighederne. Det vil sige, at selskabet har en driftstilladelse, operations specifikations samt er forsikret.
Flere grønlandske politikere har på vegne af det Grønlandske selvstyre, som ejer 37,5 procent af Air Greenland, udtrykt harme over selskabets manglende interesse i arbejdsvilkårene hos underleverandører.