FPU’ere og kollegaer på akutlægehelikopterne får topkarakter af patienterne i ny undersøgelse

En undersøgelse blandt patienterne, som har fået hjælp af akutlægehelikopteren, sender et stort skulderklap i retningen af de både lægerne, HEMS-redderne og HEMS-piloterne, som udgør besætningen ombord.

»Generelt er der stor taknemmelighed blandt patienterne og mange, der gerne vil takke og rose helikopterbesætningens indsats,« står der i undersøgelsen som er foretaget blandt 642 patienter, hvoraf 30 har medvirket i et interview.

I rene tal svarer 93 procent, at de har et ”meget godt” indtryk, imens 7 svarer ”godt”.

»Det er måske ikke så overraskende, at patienterne sætter stor pris på den højt specialiserede hjælp, som akutlægehelikopterne bidrager til. Men patienterne siger også, at de føler sig mødt med respekt og omsorg. Det er virkelig et skulderklap til de ansatte, for det er værdier, vi alle gerne vil kendetegnes for,« siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Akutlægehelikopterne drives af regionerne og alle helikoptere kan operere på tværs af landet.

Løft af kommunikation

I 2018 fløj de tre akutlægehelikoptere tilsammen 3.989 missioner. Mange af flyvningerne går til kritisk syge og tilskadekomne i landets yderområder, blandt andet til kommunerne i det vestlige Jylland, øerne og de syd- og vestlige kommuner på Sjælland.

Resultaterne fra den nye undersøgelse flugter generelt med den seneste undersøgelse fra 2015, hvor ordningen kun havde været i drift et års tid.

Der er dog enkelte områder, hvor der er sket en mindre, men positiv udvikling. Det gælder spørgsmål om, hvorvidt helikopterlægen bruger et sprog, der er til at forstå, og om patienten bliver forberedt på, hvad der skal ske under flyvningen.

»Efter sidste undersøgelse valgte vi at fokusere på, hvordan vi kan blive bedre til at forberede patienten på, hvad der skal ske under flyvningen og hvordan mandskabet kommunikerer bedst muligt med patienter og pårørende i de kritiske situationer,« siger Troels Martin Hansen, som er ledende overlæge for akutlægehelikopterne.

Til Luftfart.nu forklarer han videre:

»I det omfang, hvor der et ønske fra patienten om at blive koblet på helikopterens intercom (den interne radio), gør vi det. Det betyder, de får et head sæt på og nemmere kan tale med lægen og høre kommunikationen. Vi forøger altid at afklare mest muligt, inden vi går i luften, men det kan godt give nogle patienter en ro, at de kan kommuner og følge med i, hvad der foregår. Andre vil helst bare ro.«

Fjerde helikopter sat i drift ved årsskiftet

De tre helikoptere, som var aktive i 2018, har baser i Skive, Ringsted og Billund.

Med Finanslovsaftalen for 2018 blev det besluttet at udvide ordningen med en fjerde helikopter fra januar 2019, som har base i Aalborg Lufthavn, indtil en base ved Saltum i Jammerbugt Kommune er klar i 2020.

FPU organiserer både HEMS-piloterne og HCM-redderne, der bemander landets akutlægehelikoptere sammen med en anæstesilæge.

»Akutlægehelikopteren er stadig en relativ ny præhospital akuttjeneste i Danmark. Det har været en del af vores medlemmers arbejde også at bistå etableringen. Derfor er vi naturligvis meget glade for at vores medlemmers arbejde bliver oplevet positivt og taget godt imod af både patienterne og regionerne,« siger Thilde Waast, formand FPU.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev