På tre år er andelen af eksterne fly i SAS-flåden forøget betragteligt. I dag er mere end hvert fjerde SAS-fly (25,5 procent) opereret af en underleverandør sammenlignet med knapt hvert femte fly (19,1 procent) for tre år siden.
Flere fly hos underleverandørerne afspejler sig i produktionen. I 2018 blev mere end tre ud af ti SAS-afgange gennemført af en underleverandør, viser en opgørelse fra Flight Stats.
Alene i januar måned 2019 har leverandørerne til sammen fløjet 31,28 procent af SAS’ afgange mod 26,11 procent i samme måned året forinden – en fremgang på over 20 procent.
Udenlandske arbejdsgivere
De fly, som opereres af en leverandør, er ganske vist i SAS-farver, og servicen er ligeså ”SAS”. Men for personalet kunne det i princippet være en hvilken som helst anden flyvning. De er nemlig ikke ansat hos SAS.
De har derimod arbejdsgivere i Irland, Estland og Spanien med navne som Nordica, CityJet, Air Norstrum, Flybe og SAS Irland. I alt fem leverandører producerer fast for SAS – alle med fly hjemmehørende i lande udenfor Skandinavien.
SAS råder i dag over 157 fly. 40 af disse flyves af underleverandører, som sidste år fløj i gennemsnit 30,9 procent af SAS-produktionen.
SAS-flåden pr. 31. oktober 2018 vs. 31. oktober 2015:
SAS-ledelsen har flere gange forklaret udliciteringen med, at SAS skal fokusere på kerneforretningen, som er europæiske og interkontinentale flyvninger, imens regionale flyvninger skal varetages af eksterne underleverandører.
Operationel koncerndirektør i SAS, Lars Sandahl Sørensen, har i den forbindelse ikke lagt skjul på, at underleverandører er i stand til at producere især regionale flyvninger til langt mere konkurrencedygtige priser.
Siden har netop SAS’ nye underleverandører vakt opsigt for deres lave medarbejderudgifter og benhårde fokus på en effektiv produktion:
Tager ansvar for udvikling
SAS-leverandøren Nordica gjorde således entré på det danske marked med pilotlønninger på blot 13.000 kroner. Og irske CityJet er under anklage for stribevis af brud på den blot halvandet år gamle overenskomst, selskabet har indgået med sit personale.
Dette har blandt andet gået hårdt udover sygefraværet, imens mange har valgt at sige farvel til selskabet.
I Danmark har Flyvebranchens Personale Union taget opgaven på sig med at organisere de ansatte hos de nye SAS-leverandører med dansk base, heriblandt CityJet, Air Nostrum og Nordica og sikre medarbejderne ordnede løn- og arbejdsvilkår nedfældet i overenskomster og håndhæve dem.
Dette sker først og fremmest af hensyn til de ansatte, siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU:
»Det handler om at tage ansvar for udviklingen på det danske arbejdsmarked. Hvis en arbejdsgiver får lov til enerådigt at sætte barren for løn- og arbejdsvilkår, vil det hurtigt presse alle de andre,« siger han og peger på, hvordan selskaber som Ryanair og Wizz Air sætter branchens medarbejdere under pres.
»Der var helt naturligt for os at organisere de her medarbejdergrupper, som er en vital del af SAS-produktionen, og som samtidig også er en naturlig del af FPU’s medlemsskare,« tilføjer næstformanden.
Udliciterede SAS-fly fordelt på leverandør
Irsk afdeling flyver rundt i Skandinavien
Netop et pres fra selskaber med lavere omkostninger var ifølge SAS-ledelsen den bagvedliggende årsag til, at selskabet i februar 2017 lancerede en afdeling i Irland med egen driftstilladelse.
Her ansættes personale på lokale vilkår på baser i London og Malaga, for at SAS kan holde trit med konkurrenterne på særligt ruterne mellem Skandinavien, Storbritannien og Spanien. Dermed åbnede SAS også for at sende produktionen af europæiske flyvninger ud til en underleverandør.
Men i modsætning til SAS’ øvrige underleverandører har medarbejderne i SAS Irland ingen overenskomst.
Derfor vækker det bekymring blandt både SAS’ egne medarbejdere, men også hos underleverandørerne, for hvem SAS Irland er en konkurrent, at de irske fly også finder vej ind på de øvrige SAS-ruter.
Således har SAS-Irland gæstet 68 ruter i SAS-netværket i løbet af 2018. Heraf over 300 afgange på ruten København-Stockholm viser en optælling foretaget af redaktionen på baggrund af data fra Flightradar24.
SAS Irland-flyvningerne fordeler sig med 77 procent på ruter til og fra de nye baser, imens 23 procent flyves på det øvrige SAS-rutenet, hvoraf en tilsvarende andel af flyvningerne finder sted indenfor Skandinavien som eksempelvis København-Stockholm.
Også hos FPU tager man del i bekymringen. Her noterer næstformand Anders Mark Jensen sig dog, at »det generelle engagement i at sikre ordnede løn- og arbejdsvilkår for personalet hos underleverandører i høj grad har hængt sammen med størrelsen på de fly, der er blevet udliciteret«.
SAS Irland er således den første underleverandør med fly af samme type, som findes i SAS’ egen flåde, i modsætning til de øvrige underleverandører der producerer flyvninger for SAS med mindre flytyper, som selskabet ikke selv råder over.
SAS oplyser i et svar til redaktionen, at man er i dialog med faglige organisationer i både Spanien og Storbritannien om løn- og arbejdsvilkår for personalet i SAS Irland. Men nogen overenskomst er endnu ikke forhandlet på plads her godt et år efter lanceringen af selskabet.
Leverandør nærved bankerot
SAS Irland står som det foreløbige højdepunkt i den udliciteringsbølge, som SAS lancerede i 2013 i kølvandet på nærdødsoplevelsen året forinden. Dengang blev Jet Time valgt som partner.
Motivet var at forenkle produktionen i SAS ved at skille sig af med regionale flyvninger, men også at lade leverandører med lavere omkostninger – herunder lønninger til ansatte – stå for flyvningerne.
Bare tre år efter opstarten med SAS-flyvninger, måtte Jet Time dog give op. Produktionen gav underskud og kostede nærved det lille luftfartsselskab livet, og 278 stillinger blev nedlagt.
Som arvtager blev førnævnte Nordica valgt. De kunne tilbyde den mest »effektive pris«, bekendtgjorde Mikael Wångdahl, direktør for ekstern produktion hos SAS, til CHECK-IN.dk i april 2017.
Ingen planer om yderligere udflytning
Anstrengelserne har foreløbigt barberet SAS’ enhedsomkostninger per sædekilometer fra 0,81 svenske kroner i 2012 til 0,72 svenske kroner i det seneste regnskabsår.
SAS-ledelsen kvitterede ved sit seneste årsregnskab for personalets anstrengelser ved at love en bonus. Vel at mærke kun en bonus til de ansatte i SAS. Personalet hos SAS-leverandørerne inklusive det SAS-ejede SAS Irland står derimod udenfor. Også selvom det i høj grad er her, man har fundet kilderne til besparelser, lyder det fra FPU, som organiserer samtlige medarbejdere hos SAS’ leverandører i Danmark.
Foreløbigt har SAS ikke udtrykt planer om, at flere fly skal overføres til SAS Irland. Også selskabets tre kommende Airbus A321 LR skal efter planen flyves ”in house”.
Derimod har selskabet ikke afvist, at en øget produktion fra underleverandører kan komme på tale. Foreløbigt er der dog ikke konkrete planer for dette:
»SAS bruger sine respektive produktionsplatforme for effektivt at komplementere hinanden. Vi har i 2018 startet SAS Irland op, og dermed har væksten været større,« forklarer Mariam Skovfoged, pressechef i SAS, til Luftfart.nu og uddyber:
»Vi har en aftale med medarbejderforeningerne om, hvor meget af SAS-produktion flyves eksternt. Vi vil i fremtiden tilpasse distributionen mellem vores forskellige leverandører, baseret på de behov vi har. I 2019 ser vi ingen større forandringer i andelen af produktionen.«