376 medarbejdere rammes af flybmi’s konkurs

Luftfartsselskabet flybmi måtte i weekenden meddele, at selskabet fortager en finansiel nødlanding og indstiller derfor alle flyvninger. Nyheden er nedslående nyt for selskabets 376 medarbejdere, som mister deres job.

Det britiske selskab skriver i en meddelelse, at prisstigninger på brændstof og CO2-kvoter har »undermineret anstrengelserne« for at genopbygge selskabets lønsomhed.

EU’s har besluttet at udelade britiske luftfartsselskaber fra fuld deltagelse i det europæiske CO2-emissionsprogram, hvilket har presset prisen på CO2-kvoter op.

Derforuden har usikkerheden omkring Storbritanniens udtrædelse af EU, ifølge flybmi’s ledelse gjort det svært at vinde værdifulde kontrakter i Europa og skabt manglende tillid til selskabets evne til at fortsætte driften af ruter til europæiske destinationer.

Havde en rute til Danmark

Flybmi havde ved konkursen 376 medarbejdere. Her i blandt piloter og kabineansatte som arbejdede ombord på selskabets 17 fly og befløj samlet 25 destinationer i Europa – heriblandt Esbjerg i Danmark.

»Vores medarbejdere har arbejdet ekstremt hård over de seneste år, og vi ønsker at takke dem for deres dedikation til selskabet, lige såvel som vores loyale kunder, som har fløjet med os de seneste seks år,« skriver selskabet på sin hjemmeside.

522.000 passagerer rejse med flybmi på en af selskabets 29.000 flyvninger i 2018. Selskabets flåde bestod ved konkursen af regionale jetfly af typen ERJ135 og ERJ145 fra flyproducenten Embraer.

Konkursen i flybmi skriver sig ind i en nedslående statistik over konkurser i den internationale luftfartsindustri. I sidste måned gik tyske Germania konkurs med over 2000 tabte arbejdspladser.

Konkurrence på dansk rute

Umiddelbart efter konkursen kunne Danish Air Transport (DAT) gå ud med nyheden om, at selskabet overtager ruten mellem Esbjerg og Aberdeen.

Ifølge selskabets hjemmeside er der lagt op til fire ugentlige afgange.

DAT driver i forvejen ruten mellem Esbjerg og Stavanger med en ATR42-300, og med dette fly vil selskabet nu også flyve til Aberdeen. Det er DAT’s litauiske datterselskab, DOT, som står for selve driften af ruten. DOT har i modsætning til DAT ikke nogen dansk overenskomst.

Det er dog medarbejdere fra DAT, som bemander kabinen, imens DOT bemander cockpittet.

DAT bliver imidlertid ikke ene om at gå ind på Esbjerg.

Skotske Loganair – et selskab med 30 fly i flåden – annoncerede søndag, at selskabet overtager tre af flybmi’s nøgleruter fra Aberdeen. En af dem er ruten til Esbjerg, foruden Bristol og Oslo. Esbjerg skal ifølge BBC, serviceres dagligt.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev