WOW airs deroute hiver tæppet væk under 1000 arbejdspladser

Efter i adskillige måneder at være fløjet ind i tyndere og tyndere luft, har WOW air torsdag morgen måttet foretage en finansiel nødlanding. Efter flere måneders økonomisk nedtur blev alle afgange indstillet, og kort efter var konkursen en realitet.

For de flyrejsende er situationen ubekvem, men for WOW airs trofaste medarbejdere, er konsekvenserne af konkursen langt mere alvorlig.

WOW air oplyser, at selskabet var arbejdsplads for 1.000 medarbejdere, der nu står uden job. Knap to tredjedele de dem menes at være piloter eller kabineansatte. Mange af dem risikerer nu at skulle forlade Island for at finde nyt arbejde.

Senest i december 2018 blev 111 faste stillinger og 250 midlertidige stillinger nedlagt i bestræbelserne på at forbedre økonomien.

Lavprisfly over Atlanten

Det islandske lavprisselskab blev stiftet af den islandske erhvervsmand Skúli Mogensen, som kunne sende første fly på vingerne i 2012. Først som et virtuelt luftfartsselskab med leasede fly – året efter fik selskabet eget certifikat.

Sidste år fløj 3,5 millioner passagerer med WOW Air, der på kort tid fik sig etableret som en betydelig aktør på markedet for transatlantiske lavprisflyvninger via Island.

Selskabets konkurs kommer efter et underskud på 22 millioner amerikanske dollar i 2017 (146 millioner kroner). Siden er den økonomiske afgrund kun blevet større.

Redningsplan kulsejlede i 11. time

Aggressiv vækst, stigende oliepriser og prispres på ruterne over Atlanten har i de seneste måneder tvunget WOW air til at gå i dialog med blandt andet konkurrenten Icelandair Air og siden amerikanske investorer om overtagelse.

Løsningen trak ud og faldt til sidst igennem. Fly blev returneret til leasingselskaber for at holde forretningen kørende, og ind til 11 time forlød det, at kreditorerne ville tage over, men løsningen faldt til jorden, og her til morgen var konkursen en realitet.

WOW airs konkurs er på bare et halvt år den anden konkurs blandt transatlantiske lavprisselskaber. I starten af oktober 2018 gik Primera Air konkurs – her forsvandt alene blandt piloter og kabineansatte 300 arbejdspladser.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev