Venstres formand vil støtte bredden i dansk luftfart

Jakob Ellemann-Jensen vil støtte mindre lufthavne og luftfartsselskaber i Danmark med henblik på at holde hånden under de luftfartansattes job.

FPU sætter stor pris på udmeldingen. 

I går stod venstres formand Jakob Elleman-Jensen i en tom Billund Lufthavn: 

– Det føles mærkeligt at stå i en gabende tom lufthavn, som burde summe af liv og rejselyst på det/et tidspunkt, men de danske lufthavne er i knæ, skriver partiformanden for Danmarks andet største parti, Venstre, i et opslag på Linkedin. 

I opslaget gør Jakob Elleman Jensen det klart, at han ønsker yderligere støtte til den danske luftfart som en konsekvens af de restriktive rejsevejledninger og grænselukninger.

Han påpeger, at det handler om de ansatte i luftfartsbranchen såvel som den danske økonomi 

– Først og fremmest er det et problem for de, der arbejder i og i tilknytning til lufthavnene, men det er også et problem for alle os andre.

– Et lille land som Danmark er dybt afhængig af vores lufthavne, og hvis ikke vi sørger for at holde hånden under dem, risikerer flyene at lande andre steder – også på den anden side af Corona, skriver partiformanden videre i opslaget. 

Bredden i dansk luftfart skal støttes 

Regeringen har givet garantier til SAS og Københavns Lufthavn, mens bredden i dansk luftfart er blevet sat i en nærmest umulig situation efter regeringens udmelding den 29. maj.

Her forlængede regeringen de restriktive rejsevejledninger med meget begrænsede grænseåbner til henholdsvis Norge, Island og Tyskland. 

Udmeldingen fik sommerindtægterne i charterbranchen til at forsvinde som dug for solen, og alle andre danske luftfartsselskaber savner vished og svar fra regeringen. 

Venstres formand kommer dog selskaberne og de ansatte i møde med sin melding om at bredden i dansk luftfart skal støttes : 

– Derfor skal vi give luftfarten lidt medvind ved at dække en del af de afgifter, flyselskaberne i dag betaler, når de opererer i Danmark, og vi skal understøtte de mest vitale regionale ruter, indtil de igen kan opretholdes på markedsvilkår.

– Dermed holder vi også hånden under de mindre lufthavne og flyselskaber. Og vigtigst af alt, så holder vi hånden under danskernes jobs, skriver Jacob Elleman Jensen til sidst i indlægget på linkedin. 

FPU: Garantier og løsninger skal på bordet nu 

Ifølge FPU rammer Venstres formand hovedet på sømmet med sit indlæg. 

-Der er brug for svar og løsninger nu. Bredden i dansk luftfart savner i den grad svar fra regeringen. Og det gør vores medlemmer også. 

I slutningen af sidste uge sendte fagforeningen et SOS-kald sammen med direktørerne i Danmarks største charterselskaber, Sunclass Airlines, Jet Time og Great Dane Airlines.

Netop charterflybranchen samt mindre danske flyselskaber såsom Sunair og DAT er nogle af dem, der står i en usædvanlig svær situation. 

Læs mere: Dansk charterflybranche med SOS-kald til regeringen og Folketinget

– Vi er meget bekymrede for, at overenskomstdækkede arbejdspladser bliver skyllet ud med badevandet på grund af manglende handling fra regeringen.

– Det vil i øvrigt gøre det danske marked til et tagselvbord for social dumping-selskaber, udtaler formanden for FPU, Thilde Waast. 

I sidste uge kunne Luftfart.nu fortælle, hvordan det ungarske lavprisselskab Wizz Air forsøger at lukrere på coronakrisen i Danmark. FPU’s formand har derfor også taget fat på Venstres formand og forklaret de ansattes udfordringer mere detaljeret. 

– Vores mange opråb bliver hørt, men nu skal vi sørge for at de også manifesterer sig i konkrete løsninger. Det arbejder vi benhårdt på nu, afslutter Thilde Waast 

Læs mere: Østeuropæisk dumping-selskab æder danske ruter under coronakrisen

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev