Stærkt “ja” til ny overenskomst for Air Greenlands kabineansatte

Medlemmerne i Air Greenland Cabin Union, ACU, har i en netop afsluttet afstemning tilkendegivet, at der er stor tilfredshed med aftalen om en ny overenskomst.

Foreningens bestyrelse kunne sidst i januar fremlægge resultatet for deres kollegaer af de mere end 150 timer lange forhandlinger med ledelsen i Air Greenland. Medlemmerne har kvitteret med en tårnhøj stemmedeltagelse, hvor 85 procent af medlemmerne har stemt ja.

»Vores medlemmer er meget glade – både for indholdet og for at der nu er en aftale. De føler, de med den her aftale er blevet anerkendt for deres indsats i Air Greenland,« siger Julie Christel Wright, formand for ACU, der er en del af Flyvebranchens Personale Union, FPU.

Konkrete forbedringer

Formanden peger blandt andet på, at kabinepersonalet er sikret lønstigninger og garanteret weekendfri hver fjerde uge. Det er nogle konkrete forbedringer, som personalet har savnet. Aftalen sikrer endvidere medarbejderne et tillæg for flyvninger over natten.

Samtidig rykker kabineforeningens valgte også tættere på medlemmerne, i det at overenskomsten sikrer de tillidsvalgte retten til at rejse med selskabets fly til medlemsmøder i både Grønland og Danmark.

I bytte har Air Greenland fået en nogle begrænsede indrømmelser på de eksisterende arbejdstidsplaner, fortæller tillidsrepræsentanten.

Støtte fra branchen

Kabinepersonalets overenskomst udløb allerede i sommeren 2018. Men parterne kunne ikke nå til enighed. Langt ind i forhandlingsforløbet så det ud som om, at parterne ikke kunne nå hinanden.

Som forhandlingerne skred frem, blev de manglende fremskridt til en stadig større frustration for medarbejderne. I sidste ende så de ingen anden udvej end at varsle en lovlig konflikt mod selskabet. I den forbindelse fik de kabineansatte sympati fra faggrupper i hele flyvebranchen i både Danmark, Sverige, Island og Grønland.

»Vi vil gerne sige stor tak til alle dem, som stod klar til at støtte os,« siger Julie Christel Wright. Konflikten blev dog afblæst i det parterne endte med at nå til enighed om en aftale.

HR-direktør glad for aftale

Aftalen er også faldet i god jord hos bestyrelsen i Air Greenland, som har godkendt aftalen. Med både personalets og bestyrelsens accept er den nye aftale dermed faldet endeligt på plads.

»På den ene side imødekommer aftalen kabinebesætningsforeningens ønske om lønstigning, på den anden side selskabets ønske om mere fleksibilitet. Kompromisset viser for mig, at vi alle har fokus på selskabet bedste – og det er vigtigt for medarbejdere og medlemmer,« siger Mads Barlach Christensen, HR-direktør i Air Greenland, i et skriftligt svar til Luftfart.nu.

Den nye overenskomst gælder i tre år.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev