Ryanair-konflikten optrappes: Piloter strejker nu i fem lande

Hollandske Ryanair-piloter, organiseret i fagforeningen Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (Dutch Airline Pilots Association), VNV, har varslet, at de slutter sig til den allerede omfattende 24 timers-strejke, som fredag rammer det irske lavprisflyselskab.

Allerede i sidste uge meddelte Ryanair-piloterne i Irland, Sverige og Belgien, at de vil lade flyene stå på jorden nu på fredag, 10. august 2018. Onsdag i denne uge fulgte de tyske piloter trop, hvilket fik Ryanair til at opjustere det samlede antal aflysninger fredag til omkring 400 fly.

I Holland går piloterne ligesom i de øvrige lande i strejke for rimelige arbejdsvilkår og en overenskomst, som sikrer medarbejdernes rettigheder.

Et wake up call til Ryanair-ledelsen

Efter otte måneders drøftelser med Ryanair uden væsentlige fremskridt mod et overenskomstresultat, tyr de hollandske piloter nu til kampskridt, for at lave det, som VNV kalder et ”wake up call” til ledelsen i Ryanair.

De hollandske piloter kræver sammen med deres europæiske kollegaer, at der sker en kulturforandring i Ryanair. Det handler blandt andet om, at lokal lov skal gælde i personalets kontrakter, og at de ansatte skal have rettigheder som arbejdstagere og ikke løsarbejdere uden pension og rettigheder under sygdom.

Irsk ansættelseslov er mere liberal end i mange andre europæiske lande, forklarer Joost van Doesburg – talsperson for VNV til Politico.eu

»Irsk lov er lavet til irske selskaber for at give dem mere fleksibilitet. Hollandsk lov beskytter hollandske ansatte.«

Ryanair har hovedsæde i Irland, men har baser og ansatte på tværs af 17 europæiske lande.

Bruger irske regler til at spare på de ansatte

Doesburg påpeger, at irsk lov gør det nemmere at fyre og sværere at sagsøge arbejdsgivere. Ryanair bruger ifølge Doesburg irsk arbejdsmarkedslov til at sparre på sine ansatte og omtaler irsk lov som et »bekvemmelighedsflag« for Ryanair. Det betyder, at Ryanair ifølge Doesburg bruger de irske arbejdsmarkedsregler i hele Europa fremfor lokale regler, alene fordi de irske arbejdsmarkedsregler er mere lempelige for selskabet.

Ryanair har endnu ikke meddelt, hvor mange hollandske passagerer, selskabet bringer i forlegenhed ved endnu ikke at have imødekommet de ansattes krav om rimelige arbejdsvilkår.

I Holland skal strejker varsles blot 12 timer før arbejdet nedlægges. Alligevel har Ryanair meddelt, at selskabet forsøger at få strejken kendt ulovlig ved en domstol i Holland. Dette har selskabet dog ikke haft held med. Sent torsdag kom det frem, at at en dommer har kendt de hollandske Ryanair-piloter i deres gode ret til at strejke.

Få det fulde overblik over oprøret i Ryanair:

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev