Politikere undrer sig over manglende Ryanair-aftale: ”Det tager enormt lang tid.”

Flere politikere undrer sig i Berlingske over, at Dansk Metal endnu ikke har lavet en overenskomst for Ryanair. FPU kalder Dansk Metals opførsel for hyklerisk.  

Det irske lavprisselskab Ryanair har i snart et år fløjet i Danmark uden en overenskomst. Flere politikere undrer sig nu i avisen Berlingske over, at der ikke er kommet en aftale med selskabet.   

Ryanair forhandler i øjeblikket med Dansk Metal om en overenskomst for piloter og kabineansatte på selskabets Billund-base.

”Forhandlerne skal have mulighed for at nå en aftale, og det er mit indtryk, at det er på vej. Men jeg synes, det tager enormt lang tid, og jeg synes, de har givet Ryanair utrolig lang snor,” siger Karsten Hønge, politisk ordfører for SF, til Berlingske.

Også Enhedslisten ærgrer sig.

”Som gammel fagforeningsaktivist er jeg naturligvis forbandet over, at interne uenigheder i fagbevægelsen stiller sig i vejen for overenskomstmæssige forhold for de ansatte i Ryanair,” siger Henning Hyllested, transportordfører i Enhedslisten, med henvisning til, at først FPU og siden Dansk Metal har været i gang med forhandlinger med lavprisselskabet.

FPU: Dansk Metal opfører sig hyklerisk

Da Ryanair sidste år annoncerede sin Billund-base, gik Flyvebranchens Personale Union (FPU) i gang med at forhandle overenskomster, men de forhandlinger brød sammen i januar i år.

FPU bad derefter fagbevægelsen om støtte til at igangsætte en strejke mod flyselskabet. Det blev dog afvist af Dansk Metal, som efterfølgende selv gik i gang med at forhandle en overenskomst med Ryanair.

Ryanair fortsatte derfor med at flyve uden overenskomst fra Danmark.  

”Dansk Metal har opført sig fuldstændig hyklerisk i forhold til Ryanair. Da det stod klart, at Ryanair ikke ville gå med til vilkår, som FPU kunne acceptere, var næste skridt for fagbevægelsen at bruge konfliktværktøjet. Det ønskede Dansk Metal ikke. Dansk Metal har dermed foræret Ryanair otte måneder uden overenskomst, og vi venter stadig på et resultat,” siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.  

Ryanair nyder godt af lange forhandlinger

Dansk Metals forbundssekretær Keld Bækkelund skriver i en mail til Berlingske, at han er optimistisk i forhold til at lande en aftale, men at det kan komme til at tage tid.

Det giver FPUs næstformand dog ikke meget for.

”Det er et klassisk træk fra Ryanair at trække forhandlinger i langdrag, så de samtidig kan fortsætte med at flyve uden overenskomst. Vi er bekymret over Dansk Metals manglende viden inden for luftfart. Dansk Pilotforening, som Dansk Metal optog i år, kender kun til forhandling med SAS,” siger Anders Mark Jensen.  

”Dansk Metal forsøgte at lave en aftale med Mærsk, men de endte med at dumpe vilkårene på cargoområdet. Vi frygter, at de laver endnu en dumping-aftale med Ryanair, der vil skade flyselskaber med ordentlige overenskomster. En aftale med Ryanair skal som minimum matche SAS og Norwegian, ellers dumper Dansk Metal vilkårene i danske luftfart i mange år fremover. Hvis Dansk Metal aktivt giver Ryanair rabat på en aftale, bomber de dansk luftfart og kampen mod social dumping årtier tilbage,” siger Anders Mark Jensen.  

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev