Politikere bejler til omstridt leverandør i jagten på lægehelikopter til Sindal

Tidligere på ugen fremlagde en politisk alliance bestående af Enhedslisten, Dansk Folkeparti og løsgængeren Thomas Hav i Region Nordjylland en plan for at få den fjerde akutlægehelikopter placeret i Sindal.

Det kunne TV2 Nordjylland fortælle.

En central del af forslaget indebærer, at man takker ja til et tilbud fra svenske Scandinavian AirAmbulance, der er et datterselskab af britiske Babcock International Group.

Den svenske operatør vil ifølge den nordjyske koalition kunne betyde både penge sparet og en tidligere opstart af den fjerde akutlægehelikopter, end det Danske Regioner lægger op til i deres anbefaling til Sundhedsministeriet. Her skal helikopteren have base i Jammerbugten Kommune og opereres af Norsk Luftambulanse.

Pengene til en ekstra akutlægehelikopter til nordjyderne blev bevilget under sidste års finanslovsforhandlinger.

Problemer i Norge

Scandinavian AirAmbulance driver luftambulance i både Finland og Sverige og har senest også vundet kontrakt på at flyve ambulancefly i Norge.

Aftalen i Norge har imidlertid udløst en stribe kontroverser, som i denne uge førte til et politisk forslag om helt af opgive samarbejdet med virksomheden, skriver VG.

Blandt andet er det kommet frem, at det var prisen og ikke kvaliteten, der gjorde Scandinavian AirAmbulance til vinder af udbuddet, fortalte NRK i sidste uge.

Og tvivl om, hvorvidt den nye leverandør ville ansætte samtlige medarbejdere hos den nuværende operatør, Lufttransport, har fået mange piloter til at sige op. Andre har meldt sig »unfit for flight« – hvilket er en legitim årsag for piloter til at sige fra, hvis de føler sig ude af stand til at flyve forsvarligt.

Situationen har resulteret i perioder med ustabilt beredskab, fordi der ikke har været piloter nok til, at flyene har kunnet gå på vingerne, skrev blandt andre Avisa Nordland.

Fagforening anklager leverandør for løndumping

»Den nye operatør vandt udbuddet ved at drive tjenesten 300 millioner norske kroner billigere over de kommende seks år. Vi ved, dette er muliggjort ved hovedsageligt at dumpe de ansattes løn- og arbejdsvilkår,« siger Yngve Carlsen, forbundsleder i Norsk Flygerforbund, som organiserer ambulance-piloterne, i en kommentar på fagforeningens hjemmeside.

Norsk Flygerforbund har gennem længere tid haft dialog om en overenskomst med Scandinavian AirAmbulance. I den forbindelse påpeger Carlsen, at »Norsk Flygerforbund har givet meget store indrømmelser«:

»Mange af vores medlemmer vil opleve en lønnedgang på op mod 25 procent. Men den situation (med ustabilitet i beredskabet red.), som var opstået med en ny operatør, havde vi slet og ret ikke noget andet alternativ end at acceptere en aftale,« siger han.

Arbejdsgiver beskriver derimod aftalen som havende en »social lønprofil«:

»Medarbejdere på de nedre løntrin får en lønstigning, imens de, der har en lidt højere løn i dag, får en lille reduktion,« siger Marius Hansen administrerende direktør i Babcock Scandinavian AirAmbulance til NRK.

Enhedslisten trækker støtte til forslag

Herhjemme blandt de nordjyske forslagsstillere ser man meget forskelligt på fagbevægelsens ytringer om selskabet, der altså anses som mulig kandidat for en fjerde dansk akutlægehelikopter.

Da redaktionen kontakter regionrådsmedlem Lis Jensen, gruppeformand for Enhedslisten i Nordjylland, er det en meget overrasket forslagsstiller, der ikke tøver med at trække Enhedslistens støtte til Sindal-forslaget med Scandinavian AirAmbulance som leverandør.

»Når fagbevægelsen siger sådan, kan vi simpelthen ikke være med. Det er penge, som er alt for dyrt tjent, og på den måde ønsker vi ikke at spare penge. Det kan vi simpelthen ikke være medforslagsstillere til. Vi kan på ingen måder gå ind for social dumping,« siger hun og tilføjer:

»Det burde vi have undersøgt. Det er der ingen undskyldning for.«

Dansk Folkeparti: Skal overholde overenskomst

Regionsmedlem i Nordjylland Erik Høgh-Sørensen, Dansk Folkeparti, har fulgt sagen i Norge, men ønsker ikke at »dømme Scandinavian Air Ambulance på baggrund af striden i Norge«, siger han:

»Jeg ønsker ikke at tage parti for hverken Norsk Luftambulanse (den eksisterende leverandør af akutlægehelikoptere i Danmark red.) eller Scandinavian AirAmbulance. Men jeg kan konstatere, at de kan gøre det billigere end Norsk Luftambulanse,« forklarer Høgh-Sørensen, der understreger, at det handler om at få den bedste lægehelikopter til den bedste pris.

Ifølge forslaget vil Scandinavian AirAmbulance være op til tre millioner kroner billigere i drift om året.

»Men de vil naturligvis skulle overholde gældende overenskomst og vilkår, som Norsk Luftambulanse følger i Danmark i dag under alle omstændigheder,« fastslår Erik Høgh-Sørensen.

Klagefrist over leverandørvalg overskredet

Spørgsmålet er dog, om aftalen med en kommende leverandør overhovedet står til at ændre:

»Vi har 22. marts indgået en aftale med Norsk Luftambulanse om leverance og drift af den fjerde akutlægehelikopter. Klagefristen for denne beslutning udløb 22. april 2018,« siger Olaf Barfoed, daglig leder af den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning til redaktionen.

Aftalen med Norsk Luftambulanse, der også er leverandør af de øvrige tre akutlægehelikoptere, løber frem til 2023.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev