Pilotmangel tvinger CityJet til at masseaflyse SAS-flyvninger

I de seneste fem dage har CityJet, der flyver for SAS, forårsaget mindst 48 aflyste SAS-flyvninger. Og i dag og frem til og med mandag er yderligere 57 CityJet-opererede afgange aflyst.

Det fremgår af en oversigt, som redaktionen har fået indblik i. I samtlige tilfælde angives mangel på besætning som årsag til aflysningen. I ni ud af ti tilfælde er mangel på piloter den direkte årsag.

Flere piloter i CityJet, som redaktionen har været i kontakt med, fortæller, at selskabet har været ramt af en massiv medarbejder-flugt det seneste års tid.

»Siden januar 2017, hvor vores arbejdsplads, Cimber, blev solgt til CityJet, har omkring en tredjedel af piloterne forladt selskabet alene på basen i København,« fortæller en pilot, der ønsker at være anonym.

CityJet købte Cimber af SAS 24. januar 2017 og overtog den forbindelse selskabets flyvninger for SAS.

Mange har fået nok

»Mange har fået nok, fordi de har en følelse af, at CityJet hele tiden udfordrer vilkårene i vores overenskomst,« siger piloten og tilføjer:

»Det er sådan noget, der rygtes i branchen. Pludselig er det ikke sikkert, man alligevel ønsker at skifte job til CityJet, selvom det betyder base i København.«

CityJet har hovedsæde i Irland og opererer 22 fly af typen CRJ900 for SAS. Selskabet flyver primært på SAS’ regionale ruter med i omegnen af 150-170 daglige afgange, svarende til omkring hver femte daglige SAS-flyvning.

Ansætter i Baltikum

En anden pilot, tegner et lignende billede af situationen som sin kollega.

»Folk smutter på grund af tonen i CityJet. De oplever, at der er meget lidt dialog. Og så har mange fået en fornemmelse af, at der ikke er fremtid i selskabet, når antallet af piloter på basen i København er konstant dalende. Imens har selskabet åbnet baser i både Tallinn og Vilnius,« siger piloten, som også ønsker at være anonym.

CityJet forsøger ifølge flere piloter, som redaktionen har talt med at rekruttere personale på billigere vilkår via Baltikum til at beflyve ruter ud af Skandinavien.

I efteråret lancerede selskabet således et initiativ med lovning om betaling af små 20.000 kroner til dem, som kunne henvise en kaptajn til ansættelse på baserne i Tallinn og Vilnius.

Selskabet aflyser ferier

Mange piloter søgte hidtil til Cimber og CityJet, fordi det var en mulighed for at »komme hjem« og få base i København, påpeger en pilot. Men siden Cimber blev solgt til CityJet har flere søgt andre muligheder – også udenfor landets grænser, fortæller en af piloterne i CityJet:

»Jeg ville selv smutte, hvis jeg fik et bedre tilbud i morgen.«

At situationen er tilspidset, understreges ifølge flere af piloterne af, at mange af de ansatte er blevet nægtet at holde ferie i sommermånederne.

»Det er meget få af os, der har fået ferie i skolernes sommerferie. I stedet for har mange fået ferie i maj og september. Firmaet siger, at det skyldes, SAS har krævet mange flere flyvninger end aftalt, men produktionen har jo ikke ændret sig,« siger piloten og tilføjer:

»Ledelsen skriver ofte, om vi kan sælge fridage. Men alle de piloter, jeg kender, flyver allerede alt, hvad de må.«

SAS: Situationen er kortvarig

CityJet har i en kort mail til redaktionen oplyst, at man ikke kan udtale sig, da selskabet flyver på vegne af SAS. Selskabets kommunikationsansvarlige henviser i stedet for til SAS:

»De sidste dages aflysninger i CityJet er et sammentræf af nogle tekniske problemer i SAS og kortvarig stram crew situation i CityJet. Vi har bestræbt os på at begrænse de negative konsekvenser ved at leje kapacitet ind fra Jet Time, men jeg forsikrer, det ser bedre ud i løbet af nogle dage,« siger Knut Morten Johansen, pressechef i SAS og tilføjer:

»Hvis der kortvarigt opstår problemer hos en partner, prøver vi at få det bedste ud af det, og vi er godt tilfredse med, at vi i dette tilfælde har kunnet begrænse de negative konsekvenser for passagererne ved at leje fly ind og flytte rundt internt i flåden.«

Blandt de piloter, som redaktionen har været i kontakt med, har man dog svært ved at tro, problemet er kortvarigt.

»Alt tyder på, at dette ikke bliver den eneste lappeløsning denne sommer. Det bliver svært at få folk til at arbejde mere, når de i forvejen ikke har fået ferie, og nye piloter når ikke at blive klar, når de ikke engang er ansat endnu,« siger den ene pilot.

Fagforening forfølger sagerne

Hos Flyvebranchens Personale Union, FPU, som repræsenterer de ansatte i CityJet, vækker situationen bekymring:

»Vi ser med alvor på den her situation og forfølger naturligvis de sager rent fagretslig, hvor vi mener, der er tale om overenskomstbrud,« siger Thilde Waast, formand i FPU, og tilføjer:

»Vi ved, den lokale afdeling gentagne gange har rettet henvendelse til selskabet med forslag om forbedring af situationen. Vi opfordrer ledelsen til at gå i en seriøs dialog med sine ansatte.«

Opdateret kl. 14:23 med oplysning om aflysninger frem til og med mandag.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev