Norwegians skæbne er afgørende for dansk luftfart og turisme

Norwegian befinder sig i en krise efter en rigtig dårlig dag på børsen. Ifølge aktieanalytiker og fagforeningen FPU kan et krakket Norwegian få skæbnesvangre konsekvenser for dansk luftfart og turisme

Tirsdag morgen her efter påske faldt Norwegians aktier med yderligere 50 pct. Det sker efter, at flyselskabet ellers fremlagde en kæmpestor redningsplan lige før påske.

Men efter bare en times handel på den norske børs tirsdag morgen kunne selskabets tilbageværende aktionærer blot se til, mens aktien faldt med yderligere 50 pct.

Det skriver DR. I redningsplanen foreslog selskabets ledelse, at selskabets gæld på næsten 60 mia. kroner skulle konverteres til aktier i selskabet.

Det var dog ikke noget, der hjalp på humøret hos aktionærerne, for det vil betyde, at de banker og leasingselskaber, der har penge i klemme hos Norwegian, i stedet kan omdanne deres gæld til en ejerandel i selskabet.

Men en sådan øvelse vil udvande aktierne markant og give tab til aktionærerne, skriver DR.

Luftfart.nu har talt med aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, om hvilke konsekvenser det kan få for dansk luftfart og turisme, hvis selskabet krakker.

– Så er der 20 pct. af flyvningerne fra København, som forsvinder overnight. Som nogle andre vil skulle ind og forsøge at sætte sig på. Det vil på kort sigt betyde et væsentligt dårligere rutenetværk, i særdeleshed for de fritidsrejsende, siger Jacob Pedersen.

Priserne vil stige

Og så vil det betyde, at priserne kommer til at stige væsentligt, forklarer han.

Hvad vil det betyde for danske luftfartsselskaber? Altså andre flyselskaber som SAS og nogle af de mindre, som vi (FPU) repræsenterer?

– For mig at se er der ikke nogen tvivl om, at SAS står jo til at profitere af det her på kort sigt. Måske endda også på mellemlang sigt.

– Men jeg er ikke sikker på det på helt lang sigt. Fordi alternativet kan blive værre, hvis det er sådan, at der er nogle stærkere lavprisselskaber, som går ind i det her marked.

Så kan det på længere sigt godt gå hen og blive en bet for SAS, som egentlig har fundet en ret balanceret måde at konkurrere med Norwegian på, og som egentlig også var begyndt at vinde lidt markedsandele, siger Jacob Pedersen.

Voldsomme omvæltninger

– Det vil betyde nogle voldsomme omvæltninger og særligt for de fritidsrejsende ville det betyde et markant dårligere trafikudbud ind og ud af Kastrup.

Kan det påvirke dansk turisme?

– Det kan det jo sagtens. Norwegian har jo stået for omkring 20 pct. af flyvningerne i København. Og færre flyvninger er også ensbetydende med færre turister ind i Danmark.

Så ja, det her vil også være med til at påvirke det i negativ retning, siger Jacob Pedersen.

– Der er jo ca. 900 arbejdspladser fra Norwegian i Danmark. Tror du, der er nogen som helst mulighed for, at den danske stat vil gå ind og hjælpe Norwegian?

– Det er ret beset finansministeren du skal stille det spørgsmål. Nu har vi hjulpet SAS, men vi har også en ejerandel i SAS herhjemme. Så det har været langt mere ligetil, at man skulle hjælpe SAS. SAS er langt mere kritisk også i forhold til forretningsrejsende, og erhvervslivets luftbro ind og ud af Danmark.

– Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at den danske regering og den svenske, som jo har kørt parløb på SAS, at de vil gå ind og tilbyde Norwegian nogle bedre vilkår end det den norske regering har tilbudt, og den norske regering har jo været meget skrappe i deres vilkår til Norwegian. Det er derfor Norwegian er så tæt på afgrunden som man er nu.

Svært at forudse fremtid

Han fortæller, at det vil undre ham, hvis man gør det i Danmark. Også fordi staten ikke har lavet nogen hjælpepakke til de danske flyselskaber.

– Så i det lys ville det se mærkeligt ud at lave en hjælpepakke til et norsk, siger aktieanalytikeren.

– Ved du om de kan leve op til de krav, at den norske stat har stillet til dem?

– Nej, det kan Norwegian ikke i øjeblikket. Det er derfor man har fremlagt den her kæmpe plan, der skal skaffe tre mia. norske kroner i kassen. Det er jo for, at man kan leve op til kravene, og få den her statsgaranti, siger Jacob Pedersen.

Men det handler alt sammen om politiske beslutninger, og det er meget svært at sætte sandsynligheder på.

– Men der er ingen tvivl om, at der, hvor jeg for to måneder siden ville have forsvoret, at Norwegian kunne forsvinde fra landkortet, der er vi i en helt anden situation nu. Man er derude, hvor man lever på långiveres og på regeringens nåde, lyder det fra Jacob Pedersen.

– De selskaber vi repræsenterer, vil de kunne overleve uden Norwegian?

– Det har jeg ikke rigtig nogen fornemmelse af, men det er klart, hvis det er sådan, at de har masser af tilgodehavender ved Norwegian, så kan der være noget der. Det er jo en stor aktør. Alle som leverer noget ind i den danske luftfart vil jo blive ramt af det her.

– I Danmark er Norwegian store nok til, at en Norwegian-konkurs kan trække andre i industrien med sig.

Gensidig afhængighed

Norwegians ansatte i Danmark arbejder på skandinaviske løn- og arbejdsvilkår med overenskomst, og et stærkt Norwegian er godt for økonomien og danske lønmodtagere i turismebranchen, forklarer FPU:

– Norwegian er en god konkurrent for SAS. Det vil SAS sikkert aldrig indrømme, men det er de. Alternativet er Ryanair og Wizz Air, der er langt mere kyniske spillere uden respekt for organisering og samarbejde med de ansatte, forklarer næstformanden i FPU, Anders Mark Jensen.

– Norwegian er en afgørende brik i dansk og skandinavisk luftfart, der holder hånden under mange tusinde stillinger. SAS har fået hjælp fra alle skandinaviske lande, derfor opfordrer vi selvsamme lande til at koordinere en fælles løsning – også for Norwegian, siger Anders Mark Jensen.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev