Luftens Helte: Anders henter danskere hjem fra Bangkok

Den danske pilot Anders Holsbo fra Norwegian sendes nu til Bangkok for at hente danskere hjem. Piloter og kabineansatte skaber en luftbro til glæde for strandede danskere

Mens selskaberne bløder og desværre sender tusindvis af medarbejdere hjem, er der heldigvis lidt positivt at glæde sig over midt i corona-stormen.

Og det handler om, at rigtig mange er utrolig taknemmelige for, at piloter og kabineansatte henter de tusindvis af danskere hjem, der er strandet i udlandet.

– Min kone har lige haft en god veninde i røret, fordi hun lige er kommet hjem fra Tenerife, hvor de jo også var i tvivl. Hun mente jo nærmest, det var mig personligt, der havde sørget for det, fordi hun fløj med Norwegian, siger piloten Anders Holsbo med et lille grin.

Men det siger noget om, hvor taknemmelige danskerne er for indsatsen fra det flyvende personale, og i dag tager Anders Holsbo, der er medlem af FPU, til Stockholm for at flyve til Bangkok i morgen, hvor han skal hente strandede danskere.

Han flyver på normal schedule, men derfor er der vist ingen tvivl om, at en del af de danske passagerer bliver glade for at se Norwegian-flyet i en corona-situation.

– Så har vi et døgn dernede, og så flyver jeg tilbage igen. Direkte til København og lander tirsdag.

Norwegian-piloten fortæller, at han ikke ved, hvor mange, der flyver med til Bangkok fra Stockholm.

Tomt fly

Men det bliver formentlig et helt tomt fly, eftersom svenskerne stoppede for alle ikke nødvendige rejser ud af EU for tre dage siden.

– Vi må gå ud fra, at der ikke er særligt mange med derned, og så er den propfyldt på vej hjem, siger Anders Holsbo.

Han kom faktisk selv hjem fra en ferie derovre for en uge siden, hvor de mellemlandede i Bangkok efter en tur til Vietnam. De tog afsted den 7. marts.

På det tidspunkt var der gult i rejsevejledningen til nogle lande, men de besluttede sig for, at det kunne de godt.

– Vi havde selvfølgelig med i overvejelserne, hvordan hele verden så ud, og der var ingen, der anede, hvordan det kunne se ud fire dage efter. Det var tydeligt at se derude også, hvilke tiltag der var, siger han.

For eksempel nævner han, at de havde ret godt styr på det i Vietnam med kun 200 smittede blandt 95 mio. indbyggere.

– Man fik taget temperatur på hotellerne to gange om dagen, og man underskrev health declaration, når man kom ind og fortalte, hvor man havde været, og hvad man skulle, siger Anders Holsbo.

De var to forskellige steder i Vietnam. De havde overvejet, om de skulle tage hjem i stedet for at tage til det næste sted, og da de kom derhen fandt de ud af, at de nok bare skulle være taget hjem.

Coronasmittet på fly

– Da vi kom derned var alt lukket. Alle nationalparker osv. var lukket. Da vi så besluttede os for dagen efter at tage hjem, fik vi ikke lov at forlade hotellet, fordi der havde været en kvinde som sad ved siden af en coronasmittet på et fly. Så fik vi at vide, vi skulle blive der i tre dage. Vi nøjedes dog med at være der i halvandet døgn, for så blev hun erklæret rask eller ikke-smittet, siger Anders Holsbo.

De fik endelig lov at tage hjem, og det ville deres børn også gerne have.

– Så vi kom til Bangkok, og der var også propfyldt på flyveren på vej hjem. Vi havde holdt øje med billetterne, men der kunne vi se, at nu bliver der altså udsolgt.

Nu skal Anders Holsbo altså afsted igen, men den her gang for at hente danskere, der står i samme situation som han og konen lige har gjort, eller som er endnu mere desperate.

Indtil videre er der dog tale om en almindelig scheduleret flyvning.

– Andet end, hvis det viser sig at gå hen og blive noget helt andet. Og nærmest en evakuering for nogen, lyder det fra piloten.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev