Irske Ryanair-piloter varsler yderligere strejker

Knap nok var gårsdagens strejkeaktioner mod Ryanair blandt selskabets irske piloter overstået, før selskabet blev konfronteret med et nyt strejkevarsel.

Hvis ikke piloternes fagforening, Irish air line pilots’ association, IALPA, og deres arbejdsgiver, Ryanair, når til enighed om en aftale for bedre rettigheder og vilkår, vil piloterne nedlægge arbejdet igen allerede fredag den 20. juli.

Der er ligesom i går tale om en endags-strejke, som følges op af yderligere en endags-strejke tirsdag den 24. juli.

Håber på ekstern hjælp – Ryanair afviser

Onsdag i denne uge mødtes parterne for at drøfte forslaget om en fælles arbejdsgruppe, der skal hjælpe til at finde en retfærdig og gennemskuelig aftale for de krav, som piloterne har til deres arbejdsgiver. Det lykkedes dog ikke at nå til enighed om et kommissorium (opgavebeskrivelse red.) for sådan en arbejdsgruppe.

Ifølge IALPA’s hovedorganisation, Fórsa, skal en forligsmægler flere gange have været forslået af fagforenignen som en mulig løsning på parternes uenighed.

»Det er beklageligt, at Ryanairs ledelse ind til videre har afvist forslaget om hjælp fra tredjepart,« skriver Fórsa i en meddelelse.

Ifølge Fórsa er der ikke på nuværende tidspunkt planer om at mødes igen.

Strejkevarslerne hober sig op

I går kostede strejken Ryanair 30 aflysninger, primært mellem Irland og destinationer i Storbritannien. Aflysningerne betød at tusinder af rejsende fik deres planlagte rejse annulleret.

Aflysningerne blev meldt ud af Ryanair ud bare to dage før, til stor frustration for de rejsende. Men Ryanair-ledelsen kan meget vel blive mødt af mange flere frustrerede rejsende, hvis ikke selskabet opnår en enighed med de ansatte.

»Som vi har sagt i vores memo i dag, opfordrer vi vores piloter til at tage imod vores tilbud om en arbejdsgruppe for at løse disse problemer, men hvis de hellere vil holde endnu en strejke uden succes – så må være sådan,« siger en talsperson i Ryanair om de nye strejkevarsler ifølge Independent.ie.

Senere på måneden vil også kabineansatte i Spanien, Italien, Belgien og Portugal gå i strejke hen over dagene 25. og 26. juli 2018.

Derudover har også de tyske piloter vedtaget at skulle stemme om nye strejker blandt selskabets tyske piloter, sidst i juli.

Ansatte har mistet tålmodigheden

Strejkerne i Ryanair er begyndt hobe sig op, efter både piloter, kabineansatte og jord-personel har mistet tålmodigheden med selskabets løfter om ordnede arbejdsvilkår.

Ryanair gik i december måned sidste år ud med et løfte om, at ville forhandle overenskomst. Det skete efter at de tyske piloter var gået i strejke og udsigten til flere strejker henover julen truede.

I månederne op til havde Ryanair allerede måttet aflyse omkring 2100 fly. Selskabet kaldte det »rod i ferieplanlægningen« – men noget stak under. Få dage efter at Ryanair havde offentliggjort de mange aflysnigner i september 2017 meddelte piloter fra Ryanair-baser over det meste af Europa, at de krævede fastansættelser og arbejdsvilkår på niveau med konkurrenterne.

Ledelsen ignorerede i første omgang de ansatte, men som dagene blev kortere og julen nærmede sig, strammede nettet sig om den irske lavpriskæmpe, og i december kom så den famøse indrømmelse.

Siden har der dog været meget snak, men kun lidt handling fra ledelsen i Ryanair, hvilket i sidste uge resulterede i de første omfattende strejkevarsler.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev