FPU om mange tusinde afskedigelser i SAS

FPU’s formand, Thilde Waast, kalder det en trist dag for dansk luftfart og for de mange tusinde berørte på både jorden og i luften. Hun peger desuden på de løsningsforslag, som FPU allerede har sendt til regeringen.

SAS fjerner 5.000 fuldtidsstillinger, svarende til lidt under halvdelen af selskabets ansatte.

Det skriver Finans.dk på baggrund af en pressemeddelelse fra SAS tirsdag morgen.

Cirka 1.700 af de berørte ansatte skal findes i Danmark, 1.900 i Sverige og 1.300 i Norge.

– Covid-19 har tvunget SAS til at møde en ny virkelighed uden fortilfælde, som vil skabe efterdønninger ikke kun i de kommende måneder, men i de kommende år,« siger SAS’ topchef, Rickard Gustafson, i pressemeddelelsen.

Selskabet forventer, at efterspørgslen efter at flyve vil være væsentligt påvirket i resten af 2020, og at der vil gå flere år, før efterspørgslen er tilbage på niveauet før coronakrisen.

Dermed følger SAS trop efter, at Norwegian mandag meldte ud, at selskabet først forventer at flyve normalt igen i 2022.

FPU har råbt vagt i gevær

FPU’s formand Thilde Waast betegner dagen som ”endnu en sort dag for de ansatte i dansk luftfart, og det viser, at der er brancher, der er særligt ramt af coronakrisen”. FPU mener derfor, at der skal branchespecifikke løsninger på bordet.

Allerede den 13. marts, og igen i sidste uge, rettede FPU henvendelse til regeringen med seks konkrete krav. I overskriften på henvendelsen gjorde FPU opmærksom på, at manglende handling vil betyde at flere tusinde luftfartsansatte vil blive ramt. Henvendelsen begyndte med ordlyden:

– I økonomisk forstand var coronakrisens første offer for luftfarten, og mens andre arbejdstagere betrygges af den begyndende genåbning, så er vores medlemmer fanget i en tunnel uden lys for enden.

Dagens SAS-nyhed viser at FPU’s forudsigelser blev til virkelighed allerede fem dage efter, og ifølge fagforeningen er de seks konkrete forslag til regeringen kun mere relevante efter dagens triste nyhed.

– Hjælpepakkerne skal forlænges året ud for luftfart. Det handler om at sikre de ansatte, og deres livsgrundlag, men også om at sikre dansk infrastruktur mod social dumping, afslutter Thilde Waast.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev