Flyveinstruktørerne på pilotskolen Greybird igangsatte for et år siden en strejke for at få en overenskomst. Den to måneder lange strejke betyder, at de nu har en overenskomst, der sikrer dem større ro på arbejdspladsen og bedre mulighed for at planlægge deres privatliv.
Flyveinstruktørerne på den aarhusianske pilotskole Greybird var ikke dækket af nogen overenskomst, da de for et år siden igangsatte en strejke for at sikre ordentlige arbejdsforhold.
Strejken varede to måneder, inden det lykkedes dem at få en overenskomst, og instruktørerne mærker i dag, at overenskomsten gør en forskel i deres hverdag. Det fortæller flyveinstruktør og tillidsrepræsentant Emil Møller.
”Overenskomsten gør, at vi har fået morgen- og aftenvagter og dermed bedre kender vores arbejdstider. Det betyder meget for vores privatliv, og vi kan nu meget nemmere planlægge vores hverdag ved siden af, fordi ændringerne er blevet mere forudsigelige. Det mindsker stressniveauet. Det giver ro, og det giver en bedre stemning på arbejdspladsen,” siger Emil Møller.
”Der er generelt kommet en anden ro på, og det er min opfattelse, at der generelt er en god stemning hele vejen rundt. Vi har et godt forhold til selskabet. Vi kan få fat på dem, når der er spørgsmål, uanset om det er vores nærmeste leder eller den øverste ledelse.”
Selskab: Overenskomst fungerer godt
Greybird og FPU, som forhandlede på vegne af instruktørerne, begyndte de første overenskomstforhandlinger i begyndelsen af 2021, men da der et år senere stadig ikke var kommet et resultat, igangsatte instruktørerne strejken.
I Greybird er der tilfredshed med, at der nu er kommet en overenskomst på plads.
”Det fungerer særdeles godt for Greybird at arbejde med en overenskomst. Det gør langtidsplanlægning lettere, og vi ved, at vi i dag udbyder særdeles attraktive vilkår sammenlignet med branchen,” siger Søren Møller, direktør i Greybird.
”Det er min oplevelse, at det har givet en ro blandt instruktørerne, at vi nu arbejder under forhold, der er aftalt langt ind i fremtiden. Samtidig har det gjort det enkelt for selskabet, at der er aftalt en fællesramme for alle i gruppen, som gør, at individuelle aftaler i langt mindre grad er nødvendige,” siger Søren Møller.
God kontakt til FPU
Under overenskomstforhandlingerne ønskede instruktørerne blandt andet få en mere forudsigelig arbejdsdag, da de oplevede, at deres schedule kunne blive ændret for den kommende dag helt frem til kl. 18 dagen inden. Det er lykkedes med den nye overenskomst.
”Vores overenskomst gør, at der nu er faste rammer og aftaler. Det er nemt for os og vores arbejdsgiver at vide, hvad man kan, og hvad man ikke kan,” siger Emil Møller.
”Hvis vi er i tvivl, er det nemt at henvende sig til enten arbejdsgiver eller hos FPU, hvor jeg har haft god kontakt til Kasper (Svendsen, FPUs forbundssekretær, red.). Vi er en lille medlemsgruppe, så vi er glade for, at FPU hjalp os med at få en god aftale på plads,” siger Emil Møller.
Første overenskomst for flyveinstruktører
Overenskomsten er den første overenskomst for flyveinstruktører på en flyveskole i Danmark, og der er tale om en fireårig aftale, der løber til 2026.
”Vi har gennem det sidste år fået et rigtigt godt samarbejde op at køre, hvor der er en god dialog imellem tillidsrepræsentanten, selskabet og FPU,” siger Kasper Svendsen, der er forbundssekretær i FPU.
”Der er lavet flere tillægsaftaler og lokalaftaler på problematikker, som er opstået. Samtidig er vi blevet kontaktet af selskabet med spørgsmål, hvor selskabet gerne vil have en afklaring på, hvad der er acceptabelt fra FPUs side, hvis en given situation skulle opstå,” siger Kasper Svendsen.
”Det holdt hårdt at få den på plads, men nu står vi med en aftale, som har forbedret hverdagen for vores medlemmer. Jeg er stolt af, at vores medlemmer tog kampen op, og det glæder mig, at grundlaget for et godt samarbejde mellem parterne er blevet etableret. Det tegner rigtig godt.”