Billetpriserne dykker: Ryanair præsenterer fald i overskud trods flere rejsende

Ryanair har fremlagt sit årsregnskab. Selvom antallet af rejsende går frem, er billigere priser på billetterne medvirkende til, at det samlede årsresultat dykker:

Årsresultatet faldt med 29 procent til 1,02 milliarder euro fra 1,45 milliarder euro sidste år. Bundlinjen er endvidere præget af dyrere brændstof og udbetalinger af EU261-kompensation.

Ledelsen i Ryanair har hidtil ikke været sene til at give medarbejderne skylden for selskabets svækkede økonomi. I forbindelse med to såkaldte ”profit-warnings” til investorerne blev det omfattende medarbejderoprør i sommeren 2018 fremhævet som årsagen til, at passagererne tøvede med at købe billetter.

At Ryanair ledelsen ikke i tide har formået at imødekomme sine medarbejderes krav om anstændige løn- og arbejdsvilkår har således været en af årsagerne til, Ryanair måtte sænke billetpriserne for at fylde flyene op.

Sænker priser for at fylde fly

Det er dog en forudsætning for Ryanairs fortsatte succes, at flyene er fyldt op, forklarer Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker i Sydbank:

»Ryanair er kun en succes, når flyene er i luften og flyene er fyldte. I et svagt marked er det svært at fylde sine fly, og Ryanair er nødt til at sænke priserne, for at holde den volumen, de behøver,« siger han.

Han noterer sig også også, Ryanair har været tvunget til at give en række indrømmelser for netop at holde flyene på vingerne:

»Ryanair har været nødt til at rette ind overfor personalet – det koster dem penge – 200 millioner euro, hvilket sætter sit præg på bundlinjen.«

Har stadig det næstbilligste personale

200 millioner euro i øgede udgifter svarer til under tre procent af den samlede omsætning på 7,56 milliarder euro. Tilsvarende betyder faldet i billetpriserne på 6 procent, at Ryanair har hevet omtrent det samme antal penge hjem i solgte billetter sammenlignet med sidste år trods syv procent flere rejsende.

Ryanair bød velkommen til 139,1 millioner rejsende i regnskabsåret 2018-2019, der løber fra 1. april til 31. marts.

Omsætningen løftes imidlertid af blandt andet tillægssalg – som steg med 19 procent til 2,4 milliard euro. Ryanair har i det forgangne år blandt andet indført en ny gebyrstruktur på bagage.

Ryanair opretholder trods aftaler med personalet i en række lande fortsat en europæisk andenplads, når det handler om personaleomkostninger med 7 euro per passager. Kun Wizz Air overgår Ryanair med 6 euro per passager, ifølge Ryanair.

Selvom Ryanair efter eget udsagn har opnået aftaler med personalet i de ”store markeder” arbejder selskabet fortsat målrettet mod realiseringen af ”BUZZ”, hvor personalevilkårene allerede har trukket kedelige overskrifter i pressen (læs mere her).

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev