Ryanair undersøgt for misbrug af falske selvstændige

Arbejdstilsynet i Belgien har gennemført inspektioner af Ryanair-ansattes arbejdsvilkår i Bruxelles Charleroi Lufthavn.

Brud på belgisk arbejdsmarkedslov og de ansattes rettigheder som arbejdstagere, har været i fokus, skriver RTE og Aviation24.be.

Omkring 60 Ryanair-ansatte skal være blevet spurgt om deres arbejdsforhold under inspektionen, som fandt sted torsdag aften i den forgangne uge.

Kabineansatte uden social sikring

Charles-Eric Clesse, ansvarlig tilsynsførende, skal have sagt, at inspektørerne mødte piloter, som har status af selvstændige, angiveligt mod deres ønske.

Hvis dette er tilfældet, vil der kunne være tale om piloter, der er ansat som falske selvstændige, bekræfter den tilsynsførende ifølge RTE.

Denne ansættelsesform fritager Ryanair for at betale social sikring for de ansatte, hvilket strider med normal ansættelsespraksis.

Også blandt de kabineansatte er der mistanke om problemer. Kabinepersonale ansat efter 2012 skal ifølge belgisk lov være socialt sikrede i Belgien, men dette forekom ikke at være tilfældet for alle ansatte, skal Charles-Eric Clesse have sagt.

Han påpeger, at det endnu er for tidligt at tale om, hvor mange regelbrud der har fundet sted.

Ryanair gransket i flere lande

Det er langt fra første gang, Ryanair tiltrækker sig myndighedernes opmærksomhed.

I 2016 ransagede de tyske skattemyndigheder seks baser i Tyskland, hvilket siden førte til store bøder til ”et britisk bemandingsbureau”, som Ryanair har gjort flittigt brug af.

Ryanair har ikke udtalt sig inspektionerne. Selskabet skal dog ifølge Aviation24.be have fastholdt, at piloter, der arbejder som selvstændige for selskabet, er helt legitimt.

Netop denne ansættelsesform er blandt mange europæiske fagforeninger krævet ændret til permanente direkte ansættelser.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev